Pozornica

Počeo 24. festival malih scena i monodrame

Počeo 24. festival malih scena i monodrame
Foto: N.N. | Počeo 24. festival malih scena i monodrame

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Sarajevu večeras je počeo Međunarodni festival malih scena i monodrame, a publiku očekuje bogat i takmičarski i prateći program.

Publici se na otvaranju Festivala u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavilo Narodno pozorište Republike Srpske predstavom "Usamljeni Zapad".

Mlada glumačka ekipa Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Danilo Kerkez i Nataša Perić podsjetili su na otuđenost koja često vlada i među najbližim članovima porodice i na snagu oproštaja i poslije najgorih stvari koje ih zadese.

Direktor Festivala Mladen Janković najavio je bogat takmičarski i prateći program, naglašavajući da će stručni žiri, u sastavu predsjednik - teatrolog i pozorišni kritičar iz NJemačke Nina Mazur, te članovi režiser Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović dodijeliti četiri nagrade - za najbolju predstavu, najbolju monodramu, te najboljeg glumca, odnosno glumicu.

"I ove godine uvrstili smo pozorišta i glumce iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH, izvrsna je selekcija, a u zvaničnom takmičarskom programu festivala je pet kamernih predstava i četiri monodrame", istakao je Janković.

Selektor Festivala LJubo Božović naveo je da su od pet predstava tri komedije, što je bila i želja publike.

"Iz godine u godinu sve je teže održati Festival na nivou, budžet je isti, a predstave su skuplje. Nadam se da će se i budžet povećati i da ću imati sljedeće godine i lakši posao", dodao je Božović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je da je Međunarodni festival malih scena i monodrame najznačajnija manifestacija kulture za ovaj grad, ali i regiju, s obzirom na dugu tradiciju postojanja, veliku posjećenost, ali i kvalitetan program.

"Ovo je događaj i republičkog karaktera. Dužan sam da čestitam svima koji su u prethodne 24 godine učestvovali u stvaranju ovog brenda, u prvom redu LJubi Božoviću, idejnom tvorcu ovog velikog projekta", izjavio je Vuković novinarima u Istočnom Sarajevu.

Vuković, koji je i predsjednik Organizacionog odbora Festivala, izrazio je zadovoljstvo što se u kontinuitetu drži nivo ovog događaja, zahvalivši svima koji pomažu organizaciju, u prvom redu opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, ali i drugim sponzorima koji prepoznaju značaj kulture za ovaj grad.

"Grad ne čini samo infrastruktura koju smo veoma uspješno uradili u prethodnih 25 godina, stvarajući Istočno Sarajevo sa nule. Važno nam je da obratimo pažnju na kulturu i u naredom periodu, a ovo je jedan od događaja koji nam je bitan u tom pogledu", istakao je Vuković.

Načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža LJubiša Ćosić i Marinko Božović ocijenili su da je ova manifestacija veoma značajna za lokalne zajednice, kao i da će u narednim godinama, izgradnjom pozorišta, uslovi biti bolji, a kulturni život podignut na veći nivo.

Ćosić je istakao da festival uvijek okuplja renomiranu publiku, ljude koji vjeruju u pozorišnu djelatnost i kulturu.

"Festival će trajati onoliko dugo koliko ljudi vjeruju u njega, koliko publika dolazi na predstave, ali to zavisi i od organizatora koji se trude da programski sadržaj bude kvalitetan i da nudi uvijek više i bolje", istakao je Ćosić.

Božović očekuje da će i sljedeći, 25. Festival biti dobro organizovan i zapažen u cijeloj Republici Srpskoj.

U holu Kulturnog centra otvorena je prodajna izložba slika koje su nastale na Likovnoj koloniji "Beli vuk 2019" na Tvrdimićima.

Jedan od 20 učesnika ove kolonije, akademski slikar Miloš Popović, istakao je da su autori ostavili značajan opus radova koji su izloženi, a sredstva ostvarena prodajom tih ostvarenja, na inicijativu umjetnika, biće usmjerena u nastavak izgradnje Umjetničke galerije u Istočnom Novom Sarajevu.

U narednim danima, u pratećem programu festivala, koji traje do subote, 7. decembra, od 17.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće organizovane promocije knjiga, monodrame su na programu od 18.30 časova, a u 20.30 časova predstave.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te Turistička organizacija "Jahorina" grada Istočno Sarajevo.

Festival malih scena i monodrame počeo je ratne 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno-umjetničke djelatnosti "Srna fest". Festival monodrama Republike Srpske imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Otvaranju festivala prisustvovao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović, predstavnici gradske i lokalne vlasti, kao i kulturnog i javnog života Istočnog Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije