Pozornica

Počeo Festival pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu

Počeo Festival pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu
Foto: Srna | Počeo Festival pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu

Izvođenjem predstave "8. dan" Teatra "Dis" iz Banjaluke, počeo je peti Festival pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu.

Režiser predstave Novica Bogdanović rekao je novinarima da je riječ o savremenoj priči o umjetniku koji živi "punim plućima", jednim boemskim životom, sve dok se u njegov stan i život ne useli posebna ženska osoba.

"Priča je smještena u naše krajeve i govori o našim ljudima. Predstava je postavljena još 2005. godine, ali svaki put kad odlučimo da je `pošaljemo u penziju`, pojavi se neka mala sredina u kojoj nije izvedena", naveo je Bogdanović.

On je istakao da "Dis" Teatar učestvuje na Festivalu pozorišnog stvaralaštva od samog početka, predstavljajući uvijek ono najbolje što ima.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač smatra da je Festival postao značajna manifestacija u Novom Gradu.

"Svake godine manifestaciju posjeti više od hiljadu ljudi", rekao je Lukač.

Izvršni direktor Teatra "Scena" Srećko Marčeta kaže da će ove godine biti izvedeno sedam predstava, šest u takmičarskom i jedna u revijalnom dijelu.

"Predstave će ocjenjivati žiri čiji je predsjednik glumac i režiser Željko Kasap, a osim toga, imaćemo i ocjenu publike. Radimo po principu da članovi u publici koji ocjenjuju predstave ne znaju jedni za druge, kako bi imali što objektivniju ocjenu", istakao je Marčeta.

On je naglasio da će na kraju Festivala, 1. septembra, u revijalnom dijelu biti izvedena monodrama "Golemo je srce moje", inače njegovo autorsko djelo koje je nagrađeno za originalni autorski tekst i predstavu.

U subotu, 26. avgusta, na programu je komedija Dramske scene SPKD "Prosvjeta" Prnjavor "Audicija".

U nedjelju, 27. avgusta, Amatersko pozorište "Jovan Sterija Popović" iz Kotor Varoša izvešće predstavu za djecu "Uspavana ljepotica", a u ponedjeljak, 28. avgusta, pozorište "MTM 1974" iz Mostara predstavu "Presuda - tiha likvidacija".

U četvrtak, 31. avgusta, Dramski studio "Maske" iz Kostajnice izvešće satiričnu dramu "Draga Jelena Sergejevna", a istog dana pozorište "Daske" iz Laktaša dramu "Dva puta dva je pet".

Manifestaciju, koju je sinoć otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, organizuje Teatar "Scena" uz podršku opštine Novi Grad i Kulturno-obrazovnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije