Pozornica

Počinje 22. "Lut fest"

Počinje 22. "Lut fest"
Foto: lutfest.com | Počinje 22. "Lut fest"
Srna

Lutkarskim spektaklom "Robot" španskog lutkara Davida Zuazole, u režiji Mareka Hodačinskog iz Poljske, večeras će u Istočnom Novom Sarajevu zvanično biti otvoren 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest".

Ovogodišnji Festival pod motom "Novi izazovi lutkarstvu" biće u naredna četiri dana održan u Istočnom Novom Sarajevu i na Palama.

Selektor i direktor Festivala Vitomir Mitrić izjavio je da je i ove godine pripremljen bogat festivalski program, te da će na Palama će nastupiti dva pozorišta, a u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo 12, sa ukupno 14 predstava.

"Predviđene su i tri petodnevne radionice, te jedan master klas. To je okosnica ovogodišnjeg programa", precizirao je Mitrić.

Kao novinu na ovogodišnjem "Lut festu" Mitrić je najavio da će poseban dio takmičarskog programa biti prikazan onlajn na "Jutjub" kanalu "Forum teatra".

"O predstavama iz ovog programa odlučivaće dječiji žiri. Na ovaj način lutkarska umjetnost postaje dostupnija široj publici, što na poseban način doprinosi popularizaciji lutkarstva kod nas i u svijetu. I ove predstave će se, takođe, takmičiti za najbolje u toj selekciji i dobiće gran-pri `Zlatna anima`", pojasnio je Mitrić.

Otvaranje Festivala i izvođenje predstave "Robot" zakazano je za 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U Kulturnom centru će sutra u 10.00 časova biće odigrana predstava "Slavuj" Državnog lutkarskog pozorišta "Sliven" iz Bugarske, u 12.00 časova "Zvučna kutija" Kuskus instituta iz LJubljane, u 16.00 časova predstava "Tobija" Pozorišta mladih iz Sarajeva, a u 19.00 časova "Ivica i Marica" beogradskog pozorišta "Pinokio".

Trećeg dana Festivala, u srijedu, 22. septembra, u Kulturnom centru u 10.00 časova na repertoaru je predstava "Pepeljuga" Pozorišta Tulevski iz Estonije, u 18.00 časova "Kralj jelen" Državnog lutkarskog pozorišta "Sliven" iz Bugarske, a u 19.00 časova onlajn predstava "Ogledalce" Lutkarskog pozorišta "Nebo" iz Slovenije, koju je moguće pratiti na "Jutjub" kanalu "Forum teatra".

Istog dana u 13.00 časova u Kulturnom centru Pale biće izvedena predstava "Psić boje neba" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

U četvrtak, 23. septembra, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 10.00 časova biće odigrana "Samurajeva kći" Lutkarskog pozorišta "Senju" iz Bugarske, u 12.00 časova "Znork" Pozorišta iz Belgije, u 18.00 časova onlajn predstava "Mačak otišao u hajduke" Kruševačkog pozorišta, te u 19.00 časova onlajn predstava "Laboratorija života" Lutkarska organizacija "Loft" iz Hrvatske.

Posljednjeg dana Festivala, u petak, 24. septembra, u 10.00 časova na programu je "Dječak koji je sanjao more" Pozorišta lutaka Mostar, dok je zvanično zatvaranje festivala i uručenje nagrada zakazano za 13.00 časova u Kulturnom centu Istočno Novo Sarajevo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije