Pozornica

Počinje 44. sezona BSK: Priča o Safikadi na daskama Podrum scene

Počinje 44. sezona BSK: Priča o Safikadi na daskama Podrum scene
Foto: N.N. | Počinje 44. sezona BSK: Priča o Safikadi na daskama Podrum scene

BANJALUKA - Premijera predstave "Safikada - vako je bilo" po tekstu Vida Vicka Vukelića, a u režiji i dramatizaciji Aleksandra Pejakovića, u srijedu, s početkom u 21.30 na Podrum sceni u Gospodskoj ulici, otvoriće 44. sezonu Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP). U komadu igraju Dragana Ilić, Anando Čenić, Dragoslav Medojević i Radenka Ševa.

"Podrum scena moći će da primi 40 ljudi i plus četvoro glumaca koji igraju. Počinjemo u neko nedoba kad pozorišta obično odmaraju, ali za nas to nije prvi put. Poznata je naša ljetna scena, koja je bila aktuelna u periodu kada ovaj prostor nije bio adaptiran. Zahvaljujući pomoći Gradske uprave ovaj prostor je osposobljen i možemo da radimo poštujući fizičku distancu i mjere zaštite", rekao je Pejaković.

On naglašava da je glumačka ekipa vrijedno radila na pripremanju predstave, a da će naziv sezone biti "bolje pakt nego rat".

"Poznati smo po tome što volimo da provociramo nazivima, no ovo nije slogan kojeg se nismo sjetili i ranije. Čekali smo pogodan trenutak da ga iskoristimo, a odnosi se na borbu protiv virusa korona. Smatramo da je bolje ne voditi ratove o tome da li virus postoji ili ne. Mislimo da treba da prihvatimo ono što nam kazuju oni koji vode našu državu i grad", objasnio je Pejaković.

Predstava je rađena po knjizi Vida Vicka Vukelića, objavljenoj prije tri godine, koji ističe da je san svakog pisca da mu knjiga bude ekranizovana na platnu ili adaptirana za pozorišnu predstavu.

"Imao sam sreću da to doživim. Knjigu sam prije sedam godina zamislio kao poemu i napisao u 130 strofa. Dugo je stajala u ladici. Nakon toga sam počeo da prikupljam informacije o poznatoj banjalučkoj legendi. U knjizi progovaram kroz lik Smajlija filozofa, koji kazuje ovu priču", naveo je Vukelić.

Istakao je da je zahvalan gradu što je podržao ovaj projekat, ali i knjigu.

"Ovo je moj prvi izlet u literaturu za odrasle, jer sam pjesnik za djecu. Knjiga je objavljena 2017. godine, prevedena je na engleski jezik i dostupna je u preko 30 zemalja svijeta. Priča odjekuje na jedan poseban i drugačiji način", kaže Vukelić.

Mlada glumica Dragana Ilić, koja je nedavno diplomirala glumu na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, igraće naslovni lik. Kaže da je pred njom veliki zadatak, kao i da se nada da će uspješno prikazati lik Safikade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije