Pozornica

Počinje omladinski dramski festival

Počinje omladinski dramski festival
Foto: N.N. | Počinje omladinski dramski festival

TREBINJE - U organizaciji Kulturne scene "Male stvari" iz Trebinja, u ovom će gradu od 22. do 27. avgusta biti održan Prvi omladinski pozorišni kamp i festival "Agon", na kome će učestvovati šezdesetak mladih glumaca i pozorišnih radnika iz Zavidovića, Doboja, Bugojna, Gradnića (Čitluk) i Trebinja.

"U pitanju je dugoročni projakt, započet još prošle godine u oktobru, sa ciljem razmjene iskustava, znanja i pozorišnih produkata omladinskih pozorišta BiH, stručno usmjeravanih, u saradnji sa partnerima projekta – Narodnim pozorištem RS Banjaluka, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i Narodnim pozorištem Mostar, na način da smo najprije organizovali radionice, okrugle stolove, učestvovali na festivalima u svim pobrojanim gradovima, da bi završni kamp i festival pokrenuli u Trebinju", pojasnio je uoči otvaranja menadžer projekta i izvršni direktor Kulturne scene "Male stvari" Željko Milošević.

On objašnjava da će edukaciono-okupacioni kamp biti održan na Ušću u izletničkom naselju Lastva, a sve festivalske predstave biće igrane od 19 časova na sceni Doma mladih Trebinje, uz besplatan ulaz za sve zaljubljenike u pozorišnu magiju.

"Sa mladim glumcima radiće izuzetni pozorišni radnici – Slađana Zrnić, prvakinja Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke vodiće radionice scenskog pokreta i scenskih borbi, a glumac Miroljub Mijatović, doktorant dramske pedagogije Univerziteta u Zagrebu i rukovodilac Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će prenositi znanja na radionicama procesne drame", navodi Milošević.

On je izrazio zahvalnost svima koji su podržali projektnu ideju i omogućili njenu realizaciju, a naročito pokrovitelju projekta – Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju, te Gradu Trebinju, Odredu izviđača i Domu mladih Trebinje.

Svečano otvaranje festivala je u srijedu, 22. avgusta, u Domu mladih, kada će biti  odigrana prva predstava „Sumnja“, rađena u koprodukciji Kulturne scene „Male stvari“ Trebinje i Gradskog pozorišta Trebinje.

Tokom pet festivalskih dana, prerdstaviće se Centar za kulturu Zavidovići predstavom  “Ifigenija”, Dramska skupina HKUD “Didak” – župa Gradnići (Čitluk) koji će igrati “Smak svita”, zatom predstave “Pola – pola” Dramske grupe JU Gimnazija “Jovan Dučić” Doboj i “Revolucija” Teatra Fedra Bugojno, a biće prezentovani i rezultati radionica.

Svečano zatvaranje, zajedno sa dodjelama priznanja i nagrada, zakazano je za nedjelju, 26.avgusta u Domu mladih Trebinje…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije