Pozornica

Podizanje svijesti o kulturi težak i dugotrajan proces

Podizanje svijesti o kulturi težak i dugotrajan proces
Foto: N.N. | Podizanje svijesti o kulturi težak i dugotrajan proces

BANJALUKA - Ono što vodi i vuče svijet nisu lokomotive, nego ideje, govorio je svojevremeno Viktor Igo, koji je svojim književnim radom i političkim angažmanom u devetnaestom vijeku toliko zadužio Francusku da tamo kultura danas nije samo mrtvo slovo na papiru, nego ravnopravan činilac društva.

Taj činilac u globalnim okvirima zapravo nije samo ravnopravan, nego jedan od onih koji daje najupečatljiviji identitet francuskom narodu, pa samim tim francuska baština odavno postaje i svjetska.

Ovo je samo jedna od konstatacija na godišnjem sastanku Inicijative građana "Kultura kulturi" u nedjelju uveče u banjalučkom Domu omladine.

Jasno je, rečeno je dalje, da mi sa Zapada umjesto najvrednijih ideja u mnogo većoj mjeri uvozimo kič i šund, pa se potom stvara slika da za kulturu niko nije zainteresovan.

Tako se nije činilo po osnivanju Inicijative građana "Kultura kulturi". Prije godinu dana, kada je ova inicijativa počela s radom, Dom omladine bio je pun onih koji stvaraju, cijene, konzumiraju i traže bolje mjesto za kulturu u društvu.

"Danijel Mihić je tih dana, pod sloganom 'Kultura kulturi', pokušavao da okupi i na neki način poveže što je moguće više kulturnih stvaralaca našeg grada. Sjeli smo da razgovaramo. Navikavši da većinu (da ne kažem sve kulturne stvaraoce), motiviše jedino uski lični interes, u početku mi je bilo teško povjerovati u ono što vidim pred sobom. Toliko pozitivne energije, toliko predanosti, a što je najvažnije nesebičnosti, u jednom čovjeku odavno ne vidjeh", prisjetio se Slaviša Radan početka rada Inicijative, koju je osnovao Danijel Mihić, prosvjetni radnik.

Inicijativa je u godini iza nas uspješno realizovala desetak, više ili manje posjećenih, događaja iz oblasti kulture. Naravno, kako bavljenje kulturom kod nas uvijek podrazumijeva hod na ivici, konstatovano je na sastanku, pred stalnom ste dilemom da li da odustanete.

Mnogi kulturni pregaoci, još na početku rada, digli su ruke od ove inicijative, tako da umjesto da se širi, broj ljudi okupljenih oko Inicijative je sužen.

Međutim, da kovanica "kultura kulturi" i te kako ima smisla i da se vrijedi boriti za veću svijest o kulturi u društvu, u nedjelju uveče između ostalih pokazali su i učenici Medicinske škole koji su prije sastanka izveli igrokaz Marije Đurić "Ko je pojeo kulturu".

"Ako ovi učenici po završetku škole ne nastave da pišu, glume ili pjevaju na akademijama umjetnosti ili sličnim visokoobrazovanim ustanovama, oni će zasigurno postati značajna publika u muzejima, pozorištima i drugim kulturnim ustanovama, te oko sebe podizati svijest o značaju kulture, a podizanje te svijesti je dugotrajan proces", jedan je od zaključaka sastanka. Više o ostalim sastancima i aktivnostima Inicijative pričao je Mihić.

"U ovoj godini imali smo nekoliko važnih sastanaka sa predstavnicima gradskih vlasti i kulturnih institucija te održali desetak kulturnih događaja i predavanja. Vrijeme je iskristalisalo stabilno jezgro od pet-šest ljudi, a vjerujem da će biti u narednoj godini još toliko. Sa strane posmatrano, Inicijativa ide sporim i teškim korakom, ali, ponavljam, vjerujem da će se vremenom kockice složiti i pretvoriti u jednu kvalitetnu i samoodrživu kulturno-prosvjetnu priču. Na nama je da istrajemo", kazao je Mihić, kojem su trenutni prioriteti registrovanje Inicijative građana, nastavak organizacije kulturnih događaja, te osnivanje kulturno-prosvjetnog kluba za koji Inicijativa još uvijek nije dobila prostor, ali prema njegovim riječima, širenje i realizacija ideja iz oblasti kulture ne bi trebalo da poznaju prepreke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije