Pozornica

Pokazati koliko je pozorišna umjetnost važna u BiH

Pokazati koliko je pozorišna umjetnost važna u BiH
Foto: N.N. | Pokazati koliko je pozorišna umjetnost važna u BiH

BANJALUKA - Tradicionalno, treće subote u novembru, Evropska noć teatra biće održana 16. novembra u jedanaest evropskih država, dok će se u Bosni i Hercegovini predstaviti 19 učesnika iz 14 gradova sa ukupno 26 programa. Kako je istakla Merima Handanović, koordinatorka Noći teatra za BiH, ovogodišnje zemlje učesnice su: Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Srbija, Austrija, Holandija, Češka, Bugarska i Belgija.

"Ove godine na nivou Bosne i Hercegovine prijavljeno je 19 učesnika koji će u 14 gradova sa 26 programa napraviti značajan pomak u Noći teatra, otvoriti svoja vrata i time pokazati koliko je zapravo teatarska umjetnost važna u Bosni i Hercegovini. Prijavljeno je pet državnih pozorišta, a pored pozorišta, prijavljeni su i muzeji, akademije, kulturno-sportski centri, domovi kulture, amaterska pozorišta i slične ustanove kulture", kazala je Handanovićeva dodajući da će biti odigrano deset predstava, od čega je jedna premijerna izvedba. Riječ je o premijeri predstave "Otelo" Vilijama Šekspira zakazanoj za subotu, sa početkom u 19.30, u Bosanskom narodnom pozorištu, koja će ujedno biti i centralni događaj Evropske noći teatra u BiH.

"Pored predstava biće upriličene promocije knjiga, onlajn teatarske izložbe koje će biti dostupne na stranici Noći teatra BiH, zatim u sam program ove manifestacije će biti uključena i dva festivala, radi se o festivalima 'Kestenburg' i Festivalu dramskog stvaralaštva Vlasenica, a svakako važno je napomenuti da se ove godine datum Noći teatra podudara i sa Međunarodnim danom tolerancije", rekla je Handanovićeva.

Aleksandar Matrak iz Narodnog pozorišta Republike Srpske (NPRS) kazao je da se u Bosni i Hercegovini Evropska noć teatra održava jubilarni, deseti put i da je nacionalni teatar Republike Srpske bez izuzetka učesnik svake godine.

"NPRS ove godine neće izvesti predstavu na matičnoj sceni, jer će ansambl naše kuće biti na turneji u Republici Srbiji, tačnije, u subotu, kada obilježavamo Noć teatra, ansambl predstave 'Zločin i kazna' nastupiće u Vršcu na 27. Međunarodnom festivalu pozorišne klasike 'Vršačka pozorišna jesen', koji se održava u Narodnom pozorištu 'Sterija'", naveo je Matrak dodajući da će NPRS Evropsku noć teatra ove godine obilježiti u gostima.

Jelena Stojaković iz Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP) kaže da je svake godine sve više učesnika iz BiH u Evropskoj noći teatra, tako da i BSP iz godine u godinu obilježava ovaj važan dan.

"Ove godine u Evropskoj noći teatra Banjalučko studentsko pozorište otvoriće festival 'Kestenburg' koncertom beogradskog hora 'Viva vox'. Koncert će biti održan u Banskom dvoru u subotu, sa početkom u 18 časova. Dakle, to je festival koji će trajati do 20. novembra, banjalučka publika imaće priliku da pogleda predstave sa tri kontinenta, a sve predstave biće izvedene u NPRS", otkrila je Stojakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije