Pozornica

"Pokrovsko pjesničko saborovanje" i promocija zbornika održano u Brodu

"Pokrovsko pjesničko saborovanje" i promocija zbornika održano u Brodu
Foto: Srna | "Pokrovsko pjesničko saborovanje" i promocija zbornika održano u Brodu
Srna

U Brodu je održana Pjesnička manifestacija "Pokrovsko pjesničko saborovanje" i promocija istoimenog zbornika, uz učešće pjesnika iz Republike Srpske.

 

Učesnici sinoćne manifestacije posjetili su Hram Pokrova Presvete Bogorodice u kojem su upoznati o njegovoj istoriji, nakon čega je upriličen nastup članova Kulturno-umjetničkog društva "Duško Trifunović" iz Broda.

Promocija zbornika "Pokrovsko pjesničko saborovanje", priređivača Nenada Simića iz Dervente, objavljena je u izdanju derventskog Srpskog književnog kluba "Vihor" Derventa i Crkvene opštine Brod, a promovisana je u prostorijama Svetosavskog doma, gdje su i pjesnici učesnici recitovali pjesme.

Simić je istakao da je u zbirci sedamdesetak autorskih radova pjesnika iz Republike Srpske, Srbije, Slovenije i Australije.

"Blagoslov za održavanje manifestacije `Pokrovsko pjesničko saborovanje`, a povodom proslavljanja Pokrova Presvete Bogorodice, krsne slave hrama i opštine Brod, dobili smo od NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. Pjesnici su dostavili po dvije pjesme koje su uvrštene u zbornik, a čiju promociju smo održali sada jer mjere zabrane u vezi virusa korona nisu dozvoljavale", rekao je Simić novinarima.

Sadržaj zbornika je obogaćen radovima učenika osnovnih škola iz Broda.

Protojerej-stavrofor Željko Teofilović istakao je da pjesničko saborovanje o velikom prazniku Pokrovu Presvete Bogoriodice skroman dar narodu i Crkvi, sa molitvama da svojim Svetim Pokrovom zaštiti sav vjerni narod svijeta, pa i Brod.

"Ove pjesme zapravo nisu ništa drugo do tihe molitve i molitveni vapaj. U njima se slavi i moli, preklinje i prašta, a sve za radi blagoslova Božijeg vjernom narodu srpskom. U saradnji sa Klubom `Vihor` objavićemo novi konkurs za drugi zbornik", rekao je Teofilović.

Teofilović je naveo da je u planu da manifestacija i saborovanje pjesnika bude običaj i tradicija u opštini Brod, te da će u narednim danima početi priprema za održavanje druge pjesničke manifestacije u oktobru.

U ime Saveza srpske dijaspore Slovenije i Srpske biblioteke "Vuk Karadžić" iz LJubljane, Simić je uručio specijalna priznanja sa zlatnom značkom protojereju-stavroforu Željku Teofiloviću i Boračkoj organizaciji opštine Brod.

Priznanje je dodijeljeno za izuzetne rezultate na očuvanju srpske kulturne baštine, pružanja nesebične pomoći oko organizacije i saradnje.

Pjesničkoj manifestaciji prisustvovalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, načelnik opštine Brod Zoran Vidić sa saradnicima, predstavnici Boračke organizacije Brod i značajan broj posjetilaca. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije