Pozornica

Ponovno zatvaranje ostaviće posljedice i na kulturne institucije

Ponovno zatvaranje ostaviće posljedice i na kulturne institucije
Foto: N.N. | Ponovno zatvaranje ostaviće posljedice i na kulturne institucije

BANJALUKA - Kulturne institucije Republike Srpske još jednom su se našle na udaru za njih najstrožih mjera, propisanih u skladu s borbom protiv širenja pandemije virusa korona.

Nakon teškog proteklog perioda, za koji su mislili da je iza njih, kulturne institucije su još jednom morale da zaključaju svoja vrata za posjetioce i publiku. O trenutnoj situaciji u kulturnim institucijama, ali i budućim koracima vezanim za kulturni život Banjaluke, razgovarali smo sa direktoricama Narodnog pozorišta RS (NP RS), Dječijeg pozorišta RS (DP RS) i Muzeja savremene umjetnosti RS (MSU RS).

Maja Dodig, direktorica NP RS, izjavila je da trenutna epidemiološka situacija ostavlja veoma izražene posljedice na resor umjetnosti i kulture.

"U proteklom periodu smo uspijevali u potpunosti da vršimo svoju funkciju u skladu sa propisanim mjerama, imajući u vidu naš značaj na samo društvo. Ovo zatvaranje nam, naravno, nije u interesu. Ono što moramo da istaknemo je da je publika koja je prisutna u pozorištu mnogo bezbjednija nego u nekim drugim segmentima u društvu, prosto jer su statični. Sve mjere su dosad bile u potpunosti poštovane. Sama ta činjenica da je publika koja je dolazila u pozorište statična i bez direktnog kontakta i komunikacije ide u prilog tome da je bila bezbjedna", kazala je Dodigova.

Ona je objasnila da ova situacija utiče i na finansijski aspekt jer nisu u mogućnosti da dođu do vlastitih prihoda.

"U februaru smo zabilježili porast publike što nam je i te kako značilo, a svako zaustavljanje rada postavlja izazov, prije svega glumačkom ansamblu. Nemamo probe, sve aktivnosti su obustavljene. Zaista, nije nam lako", pojasnila je Dodigova za "Nezavisne".

Prema riječima Sarite Vujković, direktorice MSU RS, ova institucija se takođe prilagođava i poštuje propisane mjere te trenutno nisu otvoreni za publiku.

"Naš rad je, s druge strane, usmjeren u pravcu završetka građevinskih radova koje imamo u zgradi pa samim tim ovakva situacija nam donekle i odgovara. Pokušaćemo uraditi najviše što možemo u ovom periodu", istakla je Vujkovićeva.

Ona dalje pojašnjava da ih je ovo zateklo i da čekaju dalja uputstva i mjere te se nadaju najboljem.

"Ovo će uticati na kulturni život jer svaka situacija u kojoj je Muzej zatvoren dovodi do toga da publika i u periodu nakon otvaranja bude prisutna u manjem broju, tako da će naš rad biti usmjeren i na online sadržaje, rad na digitalizaciji i mogućnosti da pronađemo neke druge načine komunikacije s publikom, koja je u ovom trenutku jako važna", navela je Vujkovićeva.

DP RS se u ovoj situaciji vodi rečenicom poznate Helen Miren, koja je kazala da je to što su pozorišta zatvorena samo pokazalo moć teatra da radi kroz neke druge platforme.

"Takvu poruku mora da šalje i naše pozorište. Želimo da podsjetimo da glumci spadaju u jedinu profesionalnu kategoriju gdje ne može da se radi s maskom. Oni nikada ne skreću pažnju na sebe i samo čekaju priliku da ponovo zaigraju. Nadam se da ćemo što prije posvjedočiti situaciji koja govori koliko su pozorišta, u stvari, bila jaka u ovoj situaciji i da teatar opstaje uprkos svemu, kao i da čovjek ne može bez njega", kazala je Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS.

Ona je istakla da spolja izgleda kao da se ništa ne dešava u pozorištu, ali iznutra je drugačija priča.

"Pripremamo dvije nove predstave, ali trenutno je moguć rad samo na tehničkim detaljima, dakle bez glumačkih proba. Uputili smo molbu Institutu za javno zdravstvo RS još u januaru da se glumci stave na listu prioriteta za vakcinisanje. Predstave zahtijevaju probe, ovo je neophodno, a mi čuvamo svoje umjetnike", zaključila je Labović Marinkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije