Pozornica

Ponovo otvoren teatar star 2.200 godina

Ponovo otvoren teatar star 2.200 godina
Foto: N.N. | Ponovo otvoren teatar star 2.200 godina

​Nakon završetka restauracije, tursko drevno pozorište Laodikija ugostilo je svoju prvu predstavu nakon 1.690 godina tišine, a državni simfonijski orkestar Izmira izveo je poseban koncert na ceremoniji ponovnog otvaranja pozorišta starog 2.200 godina.

Drevni grad Laodikija upisan je na UNESCOovu privremenu listu lokacija svjetske baštine 2013. godine, jer se smatra jednim od najvećih i najvažnijih arheoloških nalazišta u Turskoj, dok su studije iskopavanja i restauracije završene u periodu od 20 godina.

"Drevni teatar, odnosno Zapadno pozorište, ponovo je uveden na umjetničku scenu u 20. godini iskopavanja, koje su vodili Katedra za klasičnu arheologiju Univerziteta Pamukkale i prof. dr Celal ŞSimsek, a završena su uz podršku Gradske opštine Denizli, Razvojne agencije za Južni Egej i Ministarstvo kulture i turizma", navodi se u saopštenju Ambasade Republike Turske u BiH.

Zapadno pozorište prvobitnog grada izgrađeno je u 2. vijeku prije nove ere sa kapacitetom od 15.000 gledalaca, koliko ih je bilo i na ponovnom otvaranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije