Pozornica

Pratite nas na Google news

Ponovo protesti u Albaniji zbog rušenja pozorišta

Ponovo protesti u Albaniji zbog rušenja pozorišta
Foto: Tanjug/AP | Ponovo protesti u Albaniji zbog rušenja pozorišta
Tanjug

Umjetnici i pristalice opozicionih partija u Albaniji ponovo su protestovali protiv odluke vlasti da sruše zgradu Narodnog pozorišta u Tirani.

Uprkos zabrani masovnih okupljanja nekoliko hiljada ljudi okupilo se u ponedjeljak u blizini Ministarstva unutrašnjih poslova, nedaleko od mjesta gde se nalazilo pozorište, kako bi podržali protest umjetnika protiv vlade premijera Edija Rame, prenio je sinoć AP.

Okupljenima su se obratili umjetnici i intelektualci, koji su osudili rušenje pozorišta i obećali da će nastaviti proteste dok ne padne vlada.

Učesnici protesta su takođe izrazili protivljenje mjerama karantina koje je donijela vlade, a koje su uvedene zbog pandemije virusa korona.

Jake policijske snage raspoređene su oko zgrada vlade, uključujući sjedište premijera i parlamenta.

Albanska opoziciona Demokratska partija osudila je u ponedeljak rušenje zgrade pozorišta, ocijenivši da je riječ o "jezivom zločinu i grubom kršenju ustava i zakona".

Edmond Budina, jedan od vodećih aktivista Udruženja za zaštitu pozorišta, pozvao je gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja da podnese ostavku, a predsjednika Iljira Metu, koji je oštro kritikovao rušenje pozorišta, da raspusti parlament.

On je, takođe, pozvao narod da započne kampanju građanske neposlušnosti.

Novi protest planiran je za srijedu.

Albanske vlasti srušile su u nedjelju zgradu Narodnog pozorišta u Tirani nakon što su uklonile četrdesetak glumaca i aktivista koji su, uz povike "sramota" i "diktatura", pokušali da se suprotstave rušenju, a spor zbog rušenja pozorišta podijelio je Albaniju.

Sudbina zgrade arhitekte Đulija Bertea, izgrađene tokom italijanske okupacije Albanije 1939. godine, koja je postala narodno pozorište 1945. godine, podijelila je Albance, pa se glumci, aktivisti i opozicija već više od dvije godine protive planovima premijera Edija Rame da izgradi novo pozorište.

Umjetnici iz Udruženja za zaštitu pozorišta zalagali su se za renoviranje stare zgrade, tvrdeći da je riječ o nacionalnoj baštini Albanije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije