Pozornica

Porodica, nasilje i Veliki rat na sceni "Kestenburga"

Porodica, nasilje i Veliki rat na sceni "Kestenburga"
Foto: Jelena Đurđević | Porodica, nasilje i Veliki rat na sceni "Kestenburga"

BANJALUKA - Druge takmičarske večeri Međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenburg" banjalučka publika na četiri različite scene imala je priliku da pogleda četiri predstave gostujućih pozorišta, i to iz Bugojna, Beograda, Novog Sada, te predstavu svojih sugrađana iz novoosnovanog omladinskog teatra "Atelje 14".

Ovdašnjoj publici dobro poznato Studentsko pozorište "Fedra" iz Bugojna ovaj put na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske nije privuklo mnogo pažnje. Pred polupraznom salom, gdje je od 250 mjesta bilo popunjeno manje od 100, Bugojanci su, međutim, dokazali da i jedan čovjek u publici može činiti pozorište. Po tekstu i u režiji Vahida Durakovića oni su imali sjajnu izvedbu "Posljednje porodice", predstave koja je, po riječima reditelja, nastala od ideje da je porodica posljednje utočište gdje današnji čovjek može sačuvati osnovne moralne vrijednosti.

"Mislim da je u ovom nekom našem, da tako kažem, šugavom društvu u kojem živimo, gdje populizam, primitivizam i to potrošačko društvo vrši stalni atak na čovjeka i njegove osnovne vrijednosti, porodica zaista neko posljednje utočište", kazao je Duraković, koji je dodao da je "Kestenburg" odličan i jako dobro koncipiran projekat, te da se nada da će njegovi organizatori iz Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP) uspjeti da ga održe i da ga sačuvaju u vremenu koje i nije naklonjeno pozorištu.

U isto vrijeme kada i "Posljednja porodica" upravo u prostorijama BSP-a na podrum sceni u Gospodskoj ulici igralo je pozorište "Branko Krsmanović" iz Beograda. Oni su izveli predstavu "Egzistencija". Iako je u ovom komadu zastupljeno nasilje, ona po riječima glumca Milana Pelivanovića iz popularnog "Krsmanca", zapravo govori o borbi protiv nasilja. Ova pozorišna trupa igrala je u dva termina, i to u 18 i 22 časa. U međuvremenu, u Gradskom pozorištu "Jazavac" u 20 časova, pred znatno više publike nego u NP RS, premijerno je izveden komad "Zuvijek i dan duže", koji govori o ženama u Prvom svjetskom ratu.

"Povodom stogodišnjice Velikog rata mnogi su se sjetili podviga srpske vojske, međutim nekako kao da je bilo zanemareno šta su žene i djeca radili dok su oni bili na frontu i daleko od kuće i kako su te porodice proživljavale okupaciju", kazao je Miloš Kovačević iz "Ateljea 14", zaključivši da je upravo žena tada bila stub porodice i garant budućnosti nakon rata.

Pored nabrojanih predstava u četvrtak uveče igrao je i komad "Eling i Klej Bjarne" Pozorišta "Promena" iz Novog Sada, dok će za vikend Banjalučani biti u prilici da pogledaju ukupno 12 predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije