Pozornica

Potvrdili epitet nacionalnog teatra za djecu

Potvrdili epitet nacionalnog teatra za djecu
Foto: N.N. | Potvrdili epitet nacionalnog teatra za djecu

BANJALUKA - Iza Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) još je jedna uspješna poslovna godina, čiji rezultati dokazuju da ova pozorišna kuća iz sezone u sezonu brani atribute nacionalnog teatra.

"Izveli smo četiri premijere, zabilježili brojna gostovanja, osvajali prestižne nagrade, bili dobri domaćini velikog festivala, organizovali reviju najboljih predstava, izgradili najposjećeniji snježni grad 'Snješkovo' i sve to na radost desetina hiljada mališana u Banjaluci, Beogradu, Doboju, Prijedoru, Istočnom Sarajevu, Solunu, Subotici, Rijeci, Novom Sadu, Podgorici", naveli su iz DP RS.

Prva premijerno izvedena predstava u 2019. godini bila je "Ježeva kućica" u režiji Slobodana Perišića, koju su kompletnu radile domaće snage školovane na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

"Potom je uslijedila druga premijera 'Peća i vuk', nastala prema simfonijskoj bajci ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva, a u režiji Biserke Kolevske, dobitnice Plakete grada Banjaluka za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i doprinos u razvoju pozorišne umjetnosti", naveli su iz ove pozorišne kuće i dodali da je treća ovogodišnja premijera bila "Noć u Merlinovom zamku" autora i reditelja Sandre Rodić-Janković. Četvrta premijera, podsjetili su iz DP RS, bili su "Koboldi", u dramatizaciji i režiji reditelja iz Bugarske Todora Valova.

Ansambl DP RS u toku godine koja je na isteku gostovao je na mnogim festivalima, odakle se u Banjaluku redovno vraćao s nagradama.

"Predstava Dječijeg pozorišta RS 'Odisej - san o povratku' dobitnik je dvije nagrade na 8. Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici. Na festivalu je učestvovalo deset predstava iz pet zemalja, a žiri je jednoglasno odlučio da nagrada za najbolju režiju bude dodijeljena Biserki Kolevskoj za režiju predstave 'Odisej - san o povratku' u izvođenju ansambla DP RS, a nagrada za najbolju scenografiju Svili Veličkovoj za scenografiju istog komada", podsjećanje je samo na jednu od nagrada.

Posebna aktivnost DP RS jeste Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji je ove godine održan osamnaesti put doživjevši neku vrstu punoljetstva.

"Na ovogodišnjem festivalu u takmičarskom dijelu programa učestvovalo je 17 teatara iz deset država počevši od Italije, Poljske, Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije, Slovačke, Bugarske, Makedonije i Rusije. Izvedeno je 16 različitih predstava, a s obzirom na to da su pojedine predstave igrane u dva termina, ovogodišnji festival bilježi ukupno 23 izvođenja predstava na scenama DP RS, kao i na sceni Narodnog pozorišta RS. Predstave je vidjelo oko 4.500 gledalaca", zaključili su iz DP RS.

Program "Snješkova" za danas

U DP RS u toku je manifestacija "Snješkovo", koja će za mališane biti otvorena do 30. decembra.

11 h - S kao Snješko, S kao slatkiš

12 h - Mašina žurka

13 h - VIVIA slikarska radionica sa Berinom Šuščević, izrada ukrasa i kićenje velike VIVIA jelke

18 h - Umjetnička radionica Čarobne teglice sa Majom Dodig

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije