Pozornica

Pratite nas na Google news

Poznati korograf Nebojša Gromilić dio nove predstave GP "Semberija"

Poznati korograf Nebojša Gromilić dio nove predstave GP "Semberija"
Foto: Facebook/GP Smberija | Poznati korograf Nebojša Gromilić dio nove predstave GP "Semberija"
Srna

BIJELJINA - Glumci Gradskog pozorišta (GP) "Semberija" privode kraju pripreme za novu predstavu "Ivanovo samoubistvo", prema motivima "Ivanova" Antona Pavloviča Čehova, u režiji Davida Alića, a ansamblu se pridružio poznati baletan i koreograf Nebojša Gromilić.

"Sa Davidom, rediteljem predstave, sarađujem već godinama i imamo odličnu komunikaciju. Pošto u predstavi postoji potreba za scenskim pokretom i koreografijom, on me pozvao da budem dio autorskog tima koji radi na ovoj predstavi", navodi u intervjuu za Gromilić.

Tako se domaćim glumcima, osim Mione Marković, glumice iz Beograda, pridružio još jedan poznati umjetnik.

Gromilić je stalni član baletskog ansambla Pozorišta na Terazijama od 2001. godine.

Bio je stipendista američke škole "DŽejkobs Pilou" 2010. godine, kao koreograf, postavio je više od 70 pozorišnih koreografija u Srbiji i inostranstvu, a u svojoj matičnoj kući za predstave "Glavo luda", "Beograd-Moskva" i "Insajd aut" (Inside OUT).

"Od svih autorskih projekata (predstava) koje sam uradio, teško mogu izdvojiti neku koja mi je posebna", napominje on.

Radio je kao koreograf i u projektu "Una saga Serbika".

"To je bio igrački projekat koji smo radili 2013. godine pod nazivom `Igre i zvuci Balkana`. Bilo je veoma naporno, pošto je učestvovao veliki broj ljudi. U tom trenutku to je bio spoj igre i novih tehnologija kao što je tri-de mapiranje prostora. Posle toga sam se posvetio više pozorištu, filmu i seriji i nisam više dio toga", ističe Nebojša Gromilić.

U Pozorištu na Terazijama zaposlen je kao solista baleta.

"U pozorišnom svetu balet je poseban i najteži oblik igre. Da bi se dočarala ta lakoća u pokretu potrebna je visoka spremnost i kondicija. Zbog izgleda i lepote, balet je veoma popularan", napominje on.

Osim pozorišta, Gromilić je učestvovao i postavljao koreografije za televizijske šou-programe, koncerte, filmove, serije, muzičke spotove i reklame.

"Sve ima svoje draži, ali rad sa glumcima mi je lepši i unosniji od koreografija sa muzičarima. Sa njima zajedno dolazim do realizacije u pokretu vezane za lik koji igraju u predstavi. Onda to više nije samo unisona formacijska i tehnička koreografija. Shodno njihovim mogućnostima i predispozicijama, zajedno kreiramo likove u pokretu i koreografiji", ističe Gromilić.

Pokret u pozorištu je mnogo bitan, navodi on, kao vizualna estetika svake predstave.

Šta priprema sa bijeljinskim glumcima, nije želio da otkrije.

"Za predstavu koju radim u GP 'Semberija' prosudićete sami koliko je pokret bitan, očekujem utiske publike o koreografiji koju spremamo", navodi poznati baletan i koreograf Nebojša Gromilić. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije