Pozornica

Pozorišna revija u NPT: "Djelidba" otvara "Tuzlanske pozorišne dane"

Pozorišna revija u NPT: "Djelidba" otvara "Tuzlanske pozorišne dane"
Foto: Narodno pozorište Tuzla | Pozorišna revija u NPT: "Djelidba" otvara "Tuzlanske pozorišne dane"

TUZLA - Pozorišna revija XXVIII "Tuzlanski pozorišni dani" Narodnog pozorišta Tuzla (NPT) ove godine će biti otvorena premijerom predstave "Djelidba" Skendera Kulenovića, u režiji Miralema Zubčevića, a tradicija da domaće premijere otvaraju reviju nastavljena je i ove godine, kazali su iz pozorišta.

"Trudimo se u ne baš sjajnim uslovima da stvorimo jedan respektabilan festival koji nije takmičarskog karaktera. To je revija pozorišnih prijatelja, prilika za našu publiku da unutar jednog zgusnutog rasporeda u desetak dana pogleda što više pozorišnih predstava koje dolaze iz drugih pozorišnih sredina", naveo je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

U predstavi "Djelidba", koja će biti premijerno izvedena pred tuzlanskom publikom 10. novembra u 19.30 sati, igraju Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Dalibor Brkić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović i Nedim Malkočević.

Kako je pojasnio glumac Siniša Udovičić, radnja predstave je smještena u period poslije Drugog svjetskog rata, ali ništa se od tada nije promijenilo.

"Bilo bi divno da se sada mi ismijavamo kakvi smo bili nekada. Međutim, drama je u tome što se možemo sami sebi smijati jer nismo odmakli ni koraka od toga već smo i danas pohlepni, ogrezli smo u svoje skute i svoja četiri zida, tobože, brinući se svako za svoju zajednicu troglave aždaje, a zapravo, takvi je samo uništavaju", ističe tuzlanski glumac.

"Tuzlanski pozorišni dani" biće održani od 10. do 19. novembra, a prvo reprizno izvođenje predstave "Djelidba" zakazano je za 11. novembar u 19.30 časova. Publika će za vrijeme trajanja revije moći gledati ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koji će odigrati predstavu "Tri dana" 12. novembra u 19.30, dok su književno veče i promocija knjige "Setilo se majke", autorice Brankice Damjanović, zakazani za 13. novembar u 18 časova.

Program se nastavlja izvođenjem predstave "Lutka" Pozorišta mladih Sarajevo 14. novembra u 19.30, a ova pozorišna kuća na ovogodišnjoj reviji učestvuje i sa predstavom za djecu "Tobija", koja je na repertoaru 15. novembra u 11 časova.

Program revije se nastavlja 16. novembra u 19.30, kada će publika moći pogledati predstavu "Zbogom, Kalifornijo!" Narodnog pozorišta Mostar, dok će se Hrvatsko narodno kazalište Mostar na reviji predstaviti komadom "Isus, sin čovječiji" 17. novembra u 19.30.

Program revije namijenjen najmlađima nastavlja se izvođenjem predstave "Kao Mačak u čizmama", u koprodukciji ART Teatra Tuzla i Narodnog pozorišta Tuzla, a mališani će predstavu moći pogledati u dva termina. Premijerno izvođenje predstave je zakazano za 18. novembar u 18 časova, a prvo reprizno izvođenje 19. novembra u 12 časova.

Svečano zatvaranje XXVIII "Tuzlanskih pozorišnih dana" zakazano je za 19. novembar u 19.30 sati i na njemu će publika moći pogledati gostujuću predstavu "Teror", rađenu u koprodukciji Hrvatskog kazališta Pečuh i Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije