Pozornica

Pratite nas na Google news

"Pozorišni Kustendorf" 25. i 26. oktobra na Mećavniku

"Pozorišni Kustendorf" 25. i 26. oktobra na Mećavniku
Foto: N.N. | "Pozorišni Kustendorf" 25. i 26. oktobra na Mećavniku
Tanjug

BEOGRAD - "Pozorišni Kustendorf" reditelja Emira Kusturice biće održan 25. i 26. oktobra na Mećavniku, najavili su danas organizatori.

Pod sloganom "Društvo spektakla", uz podršku kompanije NIS, u organizaciji Rasta Internacionala, festival će pokušati da odgonetne mjesto i ulogu pozorišne umjetnosti u aktuelnom društvu u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja ne samo osnovni element razonode već i samo srce nestvarnosti ovog društva, odnosno vladajući oblik života.

Zadržavajući internacionalni karakter, u studentskom takmičarskom programu naći će se četiri predstave koje se nadmeću za nagradu "Zlatni list", dvije iz Srbije i po jedna iz Rusije i Poljske.

Akademija umetnosti u Novom Sadu, predstaviće se predstavom "Kiseonik", Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa, Poljska, izvešće komad "Cena života", dobitnice Pulicerove nagrade, Martine Majok, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja, Rusija, odigraće "Čehov.nekst", dok će se Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda predstaviti sa komadom "Džordž Kasplan", Frederika Sontaga.

Selekcija festivala kao i prethodnih godina, povjerena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću koji iza sebe ima više uspješnih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji i šire.

"Selekcija je bazirana na odnosu pojedinca i društva i problemima sveprisutnog nedostatka empatije. Sve predstave se bave osobama koje se nisu snašle u društvu pojedinaca i tragaju za sobom i svojim identitetom, kao uostalom i pozorište", rekao je selektor festivala, Milan Nešković o kriterijuma za takmičarski program.

U okviru revijalnog programa, gostovaće renomirana srpska pozorišta, Jugoslovensko dramsko pozorište sa nagrađivanom predstavom "Zašto je poludeo gospodin R." i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom "Moje dete".

Drugog dana, reditelj i osnivač "Pozorišnog Kustendorfa", Emir Kusturica, moderiraće debatu sa istaknutim umjetnicima na ovogodišnju temu "Pozorište u društvu spektakla".

Kompanija NIS je četvrtu godinu zaredom generalni sponzor "Pozorišnog Kustendorfa".

Pružanje podrške projektima iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja, sa posebnim akcentom na razvoj mladih talenata, jedan je od strateških ciljeva kompanije NIS, koji se realizuju pod sloganom "Budućnost na delu".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije