Pozornica

Pozorišni festival Kustendorf počinje sutra na Mećavniku

Pozorišni festival Kustendorf počinje sutra na Mećavniku
Foto: Tanjug | Pozorišni festival Kustendorf počinje sutra na Mećavniku

MEĆAVNIK - Pozorišni festival Kustendorf počinje sutra na Mećavniku, i trajaće do 19. maja.

Festival koji je osnovao reditelj Emir Kusturica, ove godine održaće se pod motoom "Ima li života pre smrti".

Festival će svečano otvoriti Emir Kusturica, sutra u 18 časova.

U okviru takmičarskog programa, biće odigrano pet studentskih predstava.

Za nagradu festivala, nadmetaće se Akademije Umjetnosti iz Beograda, Novog Sada i Banjakuke kao i Fakultet dramskih umjetnosti.

Ovogodišlji žiri festivala činiće glumica Vanja Ejdus, rediteljka Jana Maričić i dramski pisac, Đorđe Kosić.

Kao i svaki festival Emira Kusturice, i ovaj odlikuje sinergija mlade i iskusne stvaralačke energije, tako da će u revijalnom programu biće odigrane četiri predstave, navodi Tanjug.

Prvog dana festivala, u petak 17. maja, nakon svečanog otvaranja, gostovaće Narodno pozorište iz Sombora sa predstavom "Galeb" u režiji Milana Neškovića, po kultnom djelu A. P. Čehova.

Iste večeri od 23 časova, gosti festivala biće Državni teatar mladih Brijancev, St. Peterburg, iz Rusije koji će odigrati predstavu "Medvjed", takođe nastalu po djelu Čehova.

Drugog dana festivala, u subotu, 18. maja, Narodno pozorište Sombor, izvešće predstavu "Svaka divna stvar" u režiji Ninoslava Đorđevića dok će posljednjeg dana festivala, u nedjelju, 19. maja, Narodno pozorište iz Subotice, odigrati autorski projekat Minje Peković "Bravo za klovna".

Nakon dodjele nagrada i svečanog zatvaranja festivala, biće održan koncert Dude Buržujke i Haiku za danas.

Selekcija "Pozorišnog Kustendorfa" od osnivanja festivala, 2017. godine do danas, povjerena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću.

"Slogan ovogodišnjeg festivala 'Ima li života pre smrti' samo zvuči pesimistično. Sve predstave u ovogodišnjoj selekciji, iako se bave ontološkim pitanjima kao što je strah od smrti, ipak u prvi plan stavljaju optimizam i neupitnu veru u život, toliko neophodnu u ovim turbulentnim vremenima", rekao je Nešković.

Pozorišnom Kustendorfu prisustvovaće studenti dramskih umjetnosti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, a ulaz je otvoren i za ostale posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije