Pozornica

Pozorišta s tri kontinenta u Banjaluci

Pozorišta s tri kontinenta u Banjaluci
Foto: N.N. | Pozorišta s tri kontinentau Banjaluci

BANJALUKA - Treće izdanje Međunarodnog festivala "Kestenburg" 16. novembra s početkom u 18 časova u velikoj koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor svojim koncerom svečano će otvoriti popularni acapela hor iz Beograda "Viva Vox". Ovo je u petak u Banjalučkom studentskom pozorištu (BSP), pozorišnoj kući koja je i organizator festivala, najavio Aleksandar Pejaković, direktor "Kestenburga".

"Mi smo napravili zlatnu selekciju od 87 prijavljenih učesnika, što je dosad najveći broj, ali opet drugi pozorišni vjetrovi duvaju, tako da smo se ove godine opredijelili da 'Kestenburg' ne bude u ljetnoj nego u jesenjo-zimskoj varijanti da bismo ispoštovali molbe akademija širom svijeta, koje ipak na neki način traže da učestvuju kada je njihova akademska godina u toku", kazao je Pejaković, otkrivši da će sve predstave ovogodišnjeg izdanja festivala biti odigrane na scenama Narodnog pozorišta Republike Srpske, čijoj je Upravi zahvalio na saradnji. Pejaković je dodao da učesnici festivala kao i dosad dolaze s tri kontinenta.

"Ove godine prvi put imaćemo i studente iz SAD, tačnije iz Kalifornije. Oni će se predstaviti predstavom 'The Afterlife'. Igraće čak dva puta. Tu su i naši prijatelji iz Južne Koreje, kao i Nacionalna akademija Bugarske iz Sofije. To je ono što čini zlatnu selekciju", naveo je Pejaković i dodao da će na "Kestenburgu" i ovaj put raditi nekoliko žirija.

"Žirijem koji će dodijeliti 'Zlatni kesten' predsjedavaće glumac Vojin Ćetković i počastvovani smo što je pristao da bude u ovoj funkciji. Pored Ćetkovića, tu su naš dragi Nikola - Kolja Pejaković i Neda Simić-Žerajić, koja je dugogodišnji prijatelj i saradnik BSP-a. Inače, na ovogodišnjem 'Kestenburgu' ona je i urednik festivala", ističe Pajaković, dodajući da će svoj žiri i ove godine imati "Glas Srpske". Pored "Glasa", u žiriranje festivalom uključiće se i ostale medijske kuće.

"Imaćemo takođe žiri sastavljen od urednika kulture televizijskih kuća. Ove godine smo se opredijelili da to budu Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Republike Srpske i BHRT, tako da je predsjednik žirija Vladimir Kecmanović, a članovi su Tatjana Marjanović i Dževdet Tuzlić", riječi su Aleksandra Pejakovića, koji navodi da će tu biti i žiri sastavljen od učesnika, te od direkcije festivala.

"Kestenburg" će ove godine prvi put dobiti i revijalni program, koji će obuhvatiti predstavu "Lajf" BSP-a, "Celo telo tu me boli" Teatra na brdu iz Beograda, te komad "Noć bogova", produkcije "Yugoart".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije