Pozornica

Pozorište "Boško Buha" proslavilo 70 godina u 70 minuta

Pozorište "Boško Buha" proslavilo 70 godina u 70 minuta
Foto: Screenshot | Pozorište "Boško Buha" proslavilo 70 godina u 70 minuta

Pozorište za djecu "Boško Buha" danas je proslavilo veliki jubilej, 70 godina postojanja, i na velikoj sceni Teatra Vuk predstavilo obimnu monografiju, uz najavu večerašnje premijere komada "Snežana i sedam patuljaka" po tekstu Ljubivoja Ršumovića, koji je dugo godina bio upravnika ove teatarske kuće.

Na sceni su bili aktuelni upravnik "Buhe" Igor Bojović, bivši upravnik i sada autor "Snežane" Ršumović, glumac pozorišta i nekada upravnik Nenad Nenadović, reditelj pozorišta i umjetnički savjetnik Milan Karadžić, kao i priređivači monografije, dramaturškinje Milena Depolo i Ana Janković.

Voditelji programa, glumci pozorišta Borka Tomović i Aleksandar Radojičić, vodili su okupljene kroz istorijat ovog specifičnog teatra za djecu, koji već dugo njeguje ne samo repertoar poznatih bajki za najmlađe, več i Večernju scenu koja se obraća tinejdžerima i stavlja fokus na razne osvešćene teme, ali i komedije u savremenom čitanju.

Program je bio posvećen 70. godišnjici "Boška Buhe" u 70 minuta detaljnog analiziranja svih razvojnih segmenata umjetničke institucije.

Evo kako je sve počelo, prije ravno sedam decenija.

Godina je 1904., i jedan čovjek osniva prvo srpsko dječje pozorište, koje se tada zvalo "Malo pozorište", a ta osoba je niko drugi do jedan od najvećih komediografa - Branislav Nušić, kako stoji u priči razvojnog puta teatra.

Nušić je u to vrijeme pisao komade za djecu, nosio rekvizite, pripremao predstave, jednostavno je disao i živio teatar u nastajanju.

Ipak, to pozorište je potrajalo samo do 1907. godine, ali je najvažnije u tom periodu bilo što se kćerka velikog dramskog pisca zarazila daskama koje život znače, i tako opčinjena je jednog antologijskog dana 13. oktobra 1950. godine osnovala upravo pozorište "Boško Buha".

Margita Predić Nušić je tog dana te godine zapravo dobila saglasnost za pokretanje novog pozorišta za decu, nakon što je vodila "Povlašćeno pozorište za decu i omladinu Roda".

Presjek mnogih uspjeha i veoma teških perioda analiziran je u monografiji koja je okupila na jednom mjestu mnoge stvaraoce predstava za djecu i omladinu.

Značajan pomak u razvoju "Boška Buhe" dešava se 1986. godine kada na mjesto upravnika dolazi upravo Ršumović, jedan od najpopularnijih pjesnika za djecu, ali i pisac pozorišnih komada prema motivima čuvenih bajki i basni.

"Svi mi izjavljuju saučešće što dolazim kao upravnik, znači, biće problema, a ja probleme volim", bila je prva reakcija autora za djecu, koji je proveo na mjestu prvog čovjeka pozorišne kuće uspješna četiri mandata, odnosno 16 godina (1986-2002) i uvijek je izlazio na kraj sa svim nedaćama.

Kada se poveo problem oko Večernje scene koja je nosila naziv "Scena kod Konja", jer se u medijima pisalo i dugo vodila debata priliči li ovaj naziv jednoj ustanovi kulture, na to je Ršumović svojevremeno rekao da je to scena koja nije problematična, samo se bavi problemima mladih, koji u sukobu sa građanskim moralom i hipokrizijom, istjeruju svoju čistu istinu na čistinu.

Ršumović se podsjetio svog zlatnog perioda upravnikovanja u pozorištu, kao i Nenad Nenadović, koji je istakao da nije nimalo jednostavno voditi ovakvu kuću, iako su svi tada mislili da nema ništa lakše od toga biti direktor teatra za djecu, kao da se tu zaposleni samo igraju.

Nenadović je otkrio da je imao u početku želju da bude član pozorišta kakvi su JDP, BDP, Atelje 212, a onda se u potpunosti pronašao u komadima za djecu.

Reditelj Milan Karadžić izrazio je ogromno zadovoljstvo i sreću što se nalazi u timu ovog teatra već 32 godine, kada je došao na poziv Ršumovića, da bude stalni reditelj "Buhe".

Kako i sam kaže, iako je režirao svuda po Srbiji, u gotovo svim pozorištima, ostao je vjeran ovom teatru, za koji podvlači da je u njemu najlepše raditi, zbog ansambla i atmosfere koje nema nigde na svijetu, a kolege su mu zamjerale što ide tamo gdje se "rade predstave samo za djecu".

Monografija obuhvata čitav period nastanka i nekoliko poglavlja rekonstrukcije same zgrade pozorišta, a činjenica je da i dalje "Buha" nema svoj prostor, već godinama igra svoj repertoar na sceni Ustanove kulture Vuk Karadžić.

Još se ne zna kada će se pozorište konačno vratiti na svoju matičnu scenu u zgradi na Trgu Republike.

Bilo je riječi i o veoma tužnim, tragičnim, neprežaljenim momentima, kao što je iznenadna smrt 2016. godine na sceni tadašnjeg upravnika Milorada Mandića Mande, što je bio i ostao šok za sve, kada se to desilo u sred komada "Petar Pan", a on je ostao u kostimu Kapetana Kuke.

Značajna monografija u luksuznoj opremi i formatu predstavlja tekstove spomenutih dramaturškinja Depolo i Janković, ali i osvrte pisaca i reditelja koji su stvarali u "Buhi" mnoge antologijske predstave (režiser Karadžić, Stevan Koprivica, upravnik Bojović kao dramski autor, kompozitor Aleksandar Saša Lokner, kao i osvrti na čuvene komade Aleksandra Ace Popovića, Miodraga Stanisavljevića, Ivane Dimić, Boška Trifunovića i naravno - Ršumovića).

U knjizi se nalaze i razgovori sa rediteljima čije se predstave igraju godinama uspešno na velikoj sceni - Tatjana Mandić Rigonat, Jug Radivojević i Darijan Mihajlović.

Kao svečana proslava 70 godina teatra, večeras od 20 sati na sceni "Aleksandar Popović" gdje je smještena "Buha", igra se premijerno "Snežana i sedam patuljaka", bajka Braće Grim po Ršumoviću, u režiji Snežane Trišić, gdje uloge tumače članovi ovog pozorišta - Miloš Vlalukin, Nenad Nenadović, Andrijana Oliverić.

Snežanu igra Marta Bogosavljević, princ je Aleksandar Kecman, dok su u rolama patuljaka još uvijek studenti FDU - Marko Pavlović, Dragan Petrović, Nikola Štrbac, Nikola Voštinić, Luka Grbić, Teodor Vinčić i Relja Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije