Pozornica

Pozorište iz Hrvatske obilježilo treće takmičarsko veče Festivala festivala

Pozorište iz Hrvatske obilježilo treće takmičarsko veče Festivala festivala
Foto: N.N. | Pozorište iz Hrvatske obilježilo treće takmičarsko veče Festivala festivala

Treće takmičarske večeri Festivala festivala u Trebinju publici su se predstavili pobjednici 59. Festivala hrvatskih kazališnih amatera - Amaterska kazališna udruga "Kuntrata" iz mjesta Sveti Filip i Jakov.

Predstavnici Hrvatske izveli su nagrađeno ostvarenje "Kod Lepanta, sunce moje", po motivima poeme Ljuba Stipišića Delmate, a u dramatizaciji, adaptaciji i režiji Mirka Đinđića.

U pitanju je, kako je objašnjeno nakon predstave, ritualno-poetski teatar koji istražuje same korijene pozorišta i govori o arhetipskim simbolima koji bude drevno sjećanje zajedničko cjelokupnom čovječanstvu.

U elegiji opjevana bitka kod Lepanta iz 16. vijeka samo je istorijski okvir da se, kroz formu poetskog i ritualnog teatra, progovori o unutrašnjim dramama žena dalmatinskog primorja, čiji je vjekovni usud da ispraćaju, čeznu, strepe, tuguju i mole se za svoje najvoljenije otisnute na pučinu.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je najmlađoj glumici ansambla Korini Đinđić, koja ima svega deset godina i kojoj je ovo prva nagrada za ozbiljno dramsko ostvarenje.

U okviru pratećeg programa, u galeriji Kulturnog centra promovisane su knjige "Blago onom ko zna da ne zna a hoće da zna" i "Uvod u dramsko pozorište" autora Luke Kecmana, a u kojima je na vrlo interesantan način obuhvaćena profesorova stručna, naučna, kritičarska i pedagoška aktivnost.

Sinoć je ansambl Kulturnog centra Kula trebalo da izvede Strindbergovu "Gospođicu Juliju", predstavu koja je na ovogodišnjem, 61. Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije osvojila drugo mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije