Pozornica

"Prah" na "Zapletu 12": Komad o suštinskim stvarima ljubavi i porodice

"Prah" na "Zapletu 12": Komad o suštinskim stvarima ljubavi i porodice
Foto: N.N. | "Prah" na festivalu "Zaplet 12": Komad o suštinskim stvarima ljubavi i porodice

BANJALUKA - Na Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet 12", koji se održava u Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci, odigrana je predstava "Prah" "Altteatra" iz Sarajeva.

Ovu dramu režirao je Miralem Zupčević, a u glavnim ulogama publika je mogla gledati dvoje vrsnih glumaca - Gordanu Boban i Mirsada Tuku - koji igraju bračni par na rubu materijalne i moralne egzistencije.

Glumica Gordana Boban je objasnila da predstava "Prah" kroz silnu maštu i mnoštvo različitih emocija kroz koje njih dvoje kao glumci prolaze pokušava na kraju da osvijesti svakog čovjeka u publici.

"Treba da shvatimo da je suština života u nekom stropu nad željama i da je najvažnije biti zadovoljan onim što imaš, biti sretan i ispunjen. To danas nije nimalo lako, posebno nama koji živimo tu tranziciju", rekla je Bobanova.

Glumica je dodala da svi maštamo i uvijek se pitamo šta bi bilo kad bi bilo, ali da je važno imati zdrav razum pa reći "meni je dovoljno onoliko koliko imam, ne mogu u četiri kuće živjeti, ni sedam auta voziti odjednom".

Glumac Mirsad Tuka naglasio je da smo danas svjedoci gladi za materijalnim.

"Zaboravljamo neke suštinske stvari koje, po mom mišljenju, ispunjavaju čovjeka, a to su porodica, ljubav i toplina doma. To je ono što pruža duhovnu hranu čovjeku. Citaraću mog prijatelja Egona Savina, koji je kazao da se pozorište obraća malom čovjeku, često poniženom i uvrijeđenom, i daje mu nadu da bar na dva sata osjeti da su ljudi jednaki i da imaju jednaka prava na život", naveo je Tuka.

Istakao je da su uživali igrajući na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac" i na festivalu "Zaplet 12".

Na festivalu glumca "Zaplet 12" u četvrtak, 10. septembra, biće odigrana predstava Pozorišta Prijedor "Nije čovjek ko ne umre" u režiji Marka Misirače. Za subotu, 12. septembra, najavljeno je igranje komada "Fine mrtve d(j)evojke" Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Patrika Lazića. U srijedu, 30. septembra, publika će imati prilike da uživa u komadu "Obitelj" u režiji Ivana Plazibata, koju će izvesti glumci Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije