Pozornica

Predstava "Akademija smijeha" gostuje u Zagrebu

Predstava "Akademija smijeha" gostuje u Zagrebu
Foto: Pixnio | Predstava "Akademija smijeha" gostuje u Zagrebu

​Drama savremenog japanskog pisca Koki Mitanija "Akademija smijeha" zasnovana je na istorijski istinitim činjenicama.

Naime, početkom II svjetskog rata japanska vlast je uvela dužnost pozorišnog cenzora koji je pregledao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima Japana. Na ovom istorijskom faktu pisac vješto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umjetničkih sloboda, odnosom vlasti prema pozorištu, ali i pitanjem cenzure i lične i umjetničke građanske hrabrosti. Mitani gradi izuzetnu komediju istovremeno postavljajući pitanje imamo li pravo na smijeh, na komedije u kriznim vremenima.

Nakon skoro 50 godina japanski komad je na repertoaru jednog srpskog pozorišta, i to komad koji je prava poslastica za dva vrsna glumca.

Koki Mitani, japanski dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj, rođen u Tokiju 1961. godine. Diplomirao je dramaturgiju na tokijskom Nihon Univerzitetu. Za svoj rad u oblasti dramske književnosti nagrađen je japanskim Ordenom Purpurne ogrlice.

Drama "Akademija smijeha" (Warai na Daigaku) premijerno je izvedena u tokijskom pozorištu Aojama, nakon čega se izvodi širom Japana i u inostranstvu. Drama je nagrađena uglednom japanskom Yoimuri pozorišnom nagradom. Po njoj je snimljen i film u režiji Hoši Mamorua i u produkciji Toho studija.

Prevod sa japanskog Darko Nedeljković, rediteljka Milica Kralj, scenografkinja Milica Bajić Đurov, kostimografkinja Selena Orb, kompozitorka Janja Lončar. Igraju Goran Jevtić, Uroš Jakovljević.

Premijera je bila u okviru glavnog programa Belefa 30. jun 2023. Scena Petar Kralj Ateljea 212, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije