Pozornica

Predstava "Banjaluka" otvorila festival "Naši dani"

Predstava "Banjaluka" otvorila festival "Naši dani"
Foto: Gradsko pozorište Jazavac | Predstava "Banjaluka" otvorila festival "Naši dani"

Izvođenjem predstave "Banjaluka" Gradskog pozorišta "Jazavac" u ponedjeljak uveče je počeo Festival "Naši dani" u Beogradskom dramskom pozorištu. Večeras će biti izvedena i druga predstava Gradskog pozorišta "Jazavac" "Skupština", a Narodno pozorište Republike Srpske izvešće predstave "Hrkači", "Zločin i kazna" i "Sinovi umiru prvi".

Na početku naredne pozorišne sezone, u septembru ove godine, Beogradsko dramsko pozorište gostovaće u sklopu ovogodišnjeg festivala u Banjaluci i izvesti svoje predstave na scenama Gradskog pozorišta "Jazavac" i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz Gradskog pozorišta "Jazavac", Festival "Naši dani" se održava prvi put ove godine i to s namjerom da se institucionalizuje saradnja pozorišta iz Republike Srbije i Republike Srpske, da se kroz različite vidove saradnje međusobno predstave dostignuća, prikažu aktuelne teme i ideje u oblasti umjetnosti, te da se kroz zajednički rad primijene različita znanja i dostignuća, s akcentom na saradnji koja će se odvijati svake godine i postati tradicionalna.

Predstava "Banjaluka" biće izvedena i na Festivalu bh. drame u Zenici u junu, a Ljubiša Savanović, organizator Gradskog pozorišta "Jazavac", kaže da je ovo velika stvar za mladu ekipu predstave.

"Velika stvar za naše pozorište je povezivanje i umrežavanje sa drugim pozorišnim kućama u regionu, a posebno sa Beogradskim dramskim pozorištem, koje je svojim radom u proteklih nekoliko godina postavilo visoke standarde. 'Jazavac' se predstavlja sa dvije naše najuspješnije predstave, 'Skupštinom', koja je najizvođenija i najtraženija u posljednje vrijeme, i predstavom 'Banjaluka', koja predstavlja jednu novu generaciju pozorišnih stvralaca, ali i okuplja gotovo sve banjalučke dramaturge i na sve njih smo jako ponosni. Takođe, drago mi je da ćemo u septembru ugostiti BDP u 'Jazavcu' i NP RS", rekao je Savanović za "Nezavisne".

On vjeruje da će Festival "Naši dani" dodatno učvrstiti pozorišne veze između Srbije i Republike Srpske.

"Te veze su u ovom trenutku odlične i jake. Zahvaljujući ansamblu NP RS, prije svega, jer se godinama predstavlja sjajnim predstavama gdje god nastupa. Oni koji znaju pozorište znaju to da cijene", zaključuje Savanović.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije