Pozornica

Predstava "Bela griva" otvara Međunarodni festival u Banjaluci

Predstava "Bela griva" otvara Međunarodni festival u Banjaluci
Foto: N.N. | Predstava "Bela griva" otvara Međunarodni festival u Banjaluci

BANJALUKA - Predstavom "Bela griva" u izvođenju Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda u nedjelju, 9. oktobra, u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci biće otvoren Međunarodni festival pozorišta za djecu.

Početak predstave planiran je u 18.00 časova, a Festival će trajati do subote, 15. oktobra.

Direktor Dječijeg pozorišta Srpske LJiljana Labović Marinković izrazila je zadovoljstvo jer se na Festival prijavilo 86 predstava iz zemalja regiona i svijeta, a da je izabrano 13 predstava iz 10 država.

"Veliko je zadovoljstvo biti domaćin gostima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Turske, Japana ... među kojima su i neka od najvećih imena iz umjetnosti dječijeg lutkarstva", rekla je Marinkovićeva na konFerenciji za novinare.

Ona kaže da je organizacija dva prethodna Festivala bila veliki izazov, u vanrednim okolnostima zbog pandemije virusa korona, ali da se tradicija nije prekinula.

"Uspjeli smo zahvaljujući podršci prijatelja. Nastavićemo da odolijevamo izazovima, jer imamo jasan cilj – da pokažemo da je umjetnost vječna i nepobjediva", rekla je Marinkovićeva.

Ona je izrazila žaljenje i što je svjetska ekonomska kriza spriječila da na ovogodišnju manifestaciju dođu ansambli iz Poljske, Grčke, Brazila i Rusije, jer nisu mogli da pronađu način kako da doputuju u Banjaluku.

Selektor Festivala Duško Mazalica rekao je da se nastavlja njegovanje lutkarskog oblika pozorišta za djecu, te da lutkarstvo traži maštovitost, kreativnost, ali i svedenost i jednostavnost.

On je napomenuo i da je u lutkarstvu bogatstvo izražaja veće, ali i vještina kreiranja i vođenja lutke kroz priču mora da bude tačnija i snažnija.

"U današnjem vremenu konzumizma i protoka velikog broja informacija, za pozorište je značajno da se vrati na ljudske mogućnosti duše i ono sve što se kroz maštu i tu vrstu slobode umjetnici mogu da donesu i da to djeca dožive", rekao je Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije