Pozornica

Predstava DP RS: "Bio jednom jedan lav" u Lomži i Varšavi

Predstava DP RS: "Bio jednom jedan lav" u Lomži i Varšavi
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | Predstava DP RS: "Bio jednom jedan lav" u Lomži i Varšavi

LOMŽA/VARŠAVA- Ansambl predstave "Bio jednom jedan lav" Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS), u režiji Nikole Bundala, danas je otputovao u Poljsku, u grad Lomžu, gdje učestvuje u takmičarskoj konkurenciji 36. Međunarodnog lutkarskog festivala "Teatar u koferu".

Festival traje od 31. maja do 3. juna, a zvaničan poziv "Lavu" je  potpisao  selektor Festivala, reditelj Jaroslav Antonjuk.

"Predstava Dječijeg pozorišta biće izvedena 1. juna, a odmah sutradan, 2. juna, biće izvedena i u Varšavi, gdje će se Dječije pozorište predstaviti u čuvenom 'Lalka' teatru. Pokrovitelj učešća na Festivalu u Lomži i gostovanja u Varšavi je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a svoju podršku iskazala je i Njena ekselencija Ambasador BiH u Poljskoj, gospođa Koviljka Špirić", saopšteno je iz DP RS.

U predstavi "Bio jednom jedan lav" igraju Đorđe Janković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić i Nikola Milaković.

Ansamblu Dječijeg pozorišta ovo neće biti prvo putovanje u Poljsku i učešće na lutkarskom festivalu "Teatar u koferu", jer  su  2001. godine nastupili sa predstavom "Mala Elfa", u režiji Slavča Malenova, odnosno  2007. sa predstavom "Aždaja iz Vojteške ulice", takođe u režiji Slavča Malenova.

Organizator ovog Festivala je Pozorište lutaka i glumaca u Lomži, osnovano 1987. godine,  koje od svog nastanka njeguje  Međunarodni pozorišni festival "Teatar u koferu", kao jedinstvenu smotru i sučeljavanje najzanimljivijih pojava u savremenom teatru forme. "Podsjećamo, predstava 'Bio jednom jedan lav' je nastala po pjesmi Duška Radovića 'Strašan lav', čijom premijerom je 29. novembra 2022. godine Dječije pozorište Republike Srpske obilježilo stogodišnjicu rođenja ovog velikog srpskog intelektualca, novinara i pisca", zaključeno je u saopštenju DP RS.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije