Pozornica

Predstava DP RS "Peća i vuk" u selekciji beogradskog "Zvezdarišta"

Predstava DP RS "Peća i vuk" u selekciji beogradskog "Zvezdarišta"
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | Predstava DP RS "Peća i vuk" u selekciji "Zvezdarišta"

BANJALUKA - Predstava "Peća i vuk" Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) u režiji Biserke Kolevske izabrana je za selekciju 17. festivala "Pozorište Zvezdarište" u Beogradu, koji se ove godine održava u maju.

Ova istaknuta predstava na repertoaru je u četvrtak, 26. maja, na velikoj sceni teatra "Vuk".

U takmičarskom programu učestvuju Pozorište mladih Novi Sad, Pozorište za decu Kragujevac, Dečje pozorište Subotica, Pozorište "Boško Buha", Malo pozorište "Duško Radović", Pozorište lutaka "Pinokio" i "Dah teatar" - Centar za pozorišna istraživanja, Beograd, te Kazalište "Žar ptica" Zagreb i Kraljevačko pozorište, Kraljevo.

Prethodnih 16 godina "Zvezdarište" je bilo organizovano u novembru, ali kako su zbog pandemije virusa korona dva festivala bila otkazana, prolongiranje je festival iz novembra izmjestilo u maj.

Dramaturg Željko Hubač, selektor ovogodišnjeg "Zvezdarišta", u obrazloženju je naveo da su se prošle godine u ovo vrijeme sjećali festivala sa nostalgijom.

"Nismo znali ni to da li će teatri za decu zbog novonastalih okolnosti imati produkciju vrednu standarda koje smo 'Zvezdarištem' pokušali da uspostavimo prethodnih godina. Dakle, sve to učinilo je da na već postignuto gledamo sa nekakvim čudnim osećajem pomenute nostalgije, koja je neminovno bila uslovljena i realnim strahom za budućnost ne samo ovog festivala, već i teatra uopšte. Možda smo tada, kao nikada pre, shvatili u kojoj meri je za nas Pozorište 'Zvezdarište' u stvari svojevrsno duhovno utočište, utočište osmeha za kojim smo vapili u trenucima svakovrsnih karantina. I, eto, osmeh nam se vratio mnogo pre nego što je pesimizam izgubio bitku s urođenim ljudskim optimizmom", zaključio je Hubač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije