Pozornica

Predstava Dječijeg pozorišta RS zatvara lutkarski festival u Srbiji

Predstava Dječijeg pozorišta RS zatvara lutkarski festival u Srbiji
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | Predstava Dječijeg pozorišta RS zatvara lutkarski festival u Srbiji

BANJALUKA - Predstava "Vuk sa mirisom bobica" Dječijeg pozorišta Republike Srpske u režiji Tamare Kučinović u subotu, 6. novembra, u 18 časova na sceni Pozorišta mladih Novi Sad zatvoriće Susrete profesionalnih pozorišta lutaka Srbije koje od 2. do 6. novembra organizuje srpski ogranak svjetskog lutkarskog Udruženja UNIMA.

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije svake godine se organizuju u drugom gradu, kako bi svi teatri bili domaćini najznačajnijim ostvarenjima iz prethodne sezone.

Novi Sad, odnosno Pozorište mladih je tačka Susreta 2021. godine, a počeli su danas otvaranjem Izložbe kostima i lutaka Pozorišta mladih, dok je prva takmičarska predstava "Bela griva", Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda.

Učestvuju i Pozorište lutaka Niš, Pozorište za decu Kragujevac, Dečje pozorište Subotica, Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda, Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina i Pozorište mladih Novi Sad.

Sagledavanje godišnjih produkcija, iskoraci u repertoaru, nove dramaturške poetike i rediteljski koncepti, glumačke bravure - sve su ovo važni temelji na kojima već 52 godine istrajavaju Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, a podrška iz Republike Srpske ni ovaj, 52. put neće izostati.

Saradnja, kakvu Dječije pozorište Republike Srpske već decenijama baštini sa teatrima Srbije i ovim pozivom za svečanost zatvaranja Susreta potvrđuje da je banjalučki ansambl važan učesnik i gost najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, navodi se u saopštenju ove kulturne institucije.

Podsjećamo, prošlogodišnji 51. po redu, Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, koji su trebali da se organizuju u Kragujevcu, trajali su online, zbog mjera opreza u zaštiti od pandemije virusa korona, a vidljivosti Susreta i ovakvom formatu takođe je podržalo Dječije pozorište Republike Srpske .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije