Pozornica

Predstava Dječijeg pozorišta RS na festivalu u Ankari

Predstava Dječijeg pozorišta RS na festivalu u Ankari
Foto: Ustupljena fotografija | Predstava "Lav" u selekciji za festival u Ankari

BANJALUKA - Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) "Bio jednom jedan lav", u režiji Nikole Bundala, zvanično je selektovana u takmičarski program 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Ankari.

Kako su saopštili iz DP RS, Festival "Male dame i mala gospoda", koji se ove godine održava od 24. do 29. aprila, organizuje Generalna direkcija Turskih državnih pozorišta koja djeluje u okviru Ministarstva kulture i turizma u Vladi Republike Turske.  

"Zvaničnu Direkciju nacionalnih pozorišta  2007. godine je ustanovila  država, kako bi snažnije promovisali scenske umjetnosti. Zapošljava oko 2.200 ljudi, uključujući više od 700 glumaca i otprilike isto toliko scenskih tehničara. Pozivno pismo nacionalnom teatru za djecu Republike Srpske je potpisao Tamer Кaradagli, glavni umjetnički direktor Generalne direkcije Turskih državnih pozorišta", naveli su iz DP RS.

Dodaju da nakon učešća  predstave "Bio jednom jedan lav" u takmičarskoj konkurenciji festivala "U koferu", u Lomži u Poljskoj, Novosadskih pozorišnih igara, Festivala "Pozorište Zvezdarište" u Beogradu, Festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru i  Lut festu u Istočnom Sarajevu  tokom prošle godine, odluka turskog selektora, još jednog važnog međunarodnog festivala, potvrđuje da je "Bio jednom jedan lav" teatarsko otkriće kojim DP RS dosljedno brani atribute jednog od najboljih evropskih pozorišta.

„Predstava 'Bio jednom jedan lav' je nastala  po pjesmi Duška Radovića 'Strašan lav', čijom premijerom je 29. novembra 2022. godine DP RS obilježio  stogodišnjicu rođenja, velikog srpskog intelektualca, novinara i pisca“, podsjećaju iz DP RS.

Ansambl predstave čine Nikola Milaković, Đorđe Janković, Zorana Šuman i Svjetlana Andrić.

Učešće na festivalu u Ankari nije prvo predstavljanje DP RS u Turskoj, jer je i predstavama "Tužni princ" i "Odisej" banjalučki ansambl nastupao u Izmiru 2015. odnosno 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije