Pozornica

Predstava "Lijevo desno glumac" Zijaha Sokolovića otvara XX TKT fest

Predstava "Lijevo desno glumac" Zijaha Sokolovića otvara XX TKT fest
Foto: Ustupljena fotografija | Predstava "Lijevo desno glumac" Zijaha Sokolovića otvara XX TKT fest

TUZLA - Internacionalni teatarski festival XX TKT fest "Dani akademskog teatra 2022" pod motom "Nova stranica za nove teatralije" održaće se u periodu od 27. novembra do 23. decembra.

Pozorišna je ovo manifestacija koja dvadesetu godinu zaredom okuplja teatre, teatarske umjetnike i studente kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz zemalja regiona, ali i širom Evrope.

"Za svečano otvaranje, 27. novembra s početkom u 19.30, na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzle/Centra za kulturu velika čast nam je najaviti igranje predstave 'Lijevo desno glumac' dugogodišnjeg prijatelja teatra Zijaha Sokolovića. Doajen bh. glumišta ovom predstavom obilježava 50 godina svog umjetničkog djelovanja, unutar kojeg su mu dodijeljene 92 umjetničke nagrade i šest nagrada za životno djelo", navodi se u saopštenju Teatar kabarea Tuzla.

Dalje navode da je Vilijem Šekspir rekao da je "teatar ogledalo stvarnosti", a Antonen Arto da je "stvarnost ogledalo teatra".

"Ako se u teatru pojavljuju glumci, onda je logično da se i u stvarnosti pojavljuju glumci. Naša stvarnost je teatar u kojem svi mi imamo i igramo svoje uloge. Aristotel je rekao: 'Teatar čine vrijeme, prostor i radnja', ali i naš život čine vrijeme, prostor i radnja. Naša stvarnost je veliki teatar. Miroslav Krleža je rekao: 'Gluma postoji sama za sebe. Može se upotrebljavati u teatru, na filmu i televiziji, ali se može upotrebljavati i u stvarnosti'. Naša stvarnost, naš život je proizvodnja i igra javnih i ličnih uloga", pojašnjeno je u saopštenju.

Zijah A. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni "glumci u svom teatru" i da mogu biti umjetnici u svom životu - ako svoje životne "date okolnosti prve dramske radnje" analiziraju teatarski objektivno.

"Stvarnost je teatar. I mi u svojoj stvarnosti nemamo 'obaveze', nego imamo uloge. Svaka naša uloga ima svoje 'date okolnosti'. Svaka 'data okolnost' pripada nekoj 'prvoj dramskoj radnji'. Svaka 'prva dramska radnja' ima svog režisera i pisca. 'Prva dramska radnja' u stvarnosti može biti 'život'. Ili 'brak'. Ili 'posao'. Ili 'đeca'. 'Prva dramska radnja' može biti i 'godišnji odmor' ili 'jutarnje kupanje' ili 'gledanje fudbala' ili 'kafenisanje' ili 'trač'. Da li naš 'život' kao 'prvu dramsku radnju' razumijemo objektivno ili subjektivno u 'datim okolnostima'? Da li u svakodnevnom životu 'prvih dramskih radnji' i mi možemo biti i postati umjetnici? Zašto nam se događa tekst 'nemam vremena' ili 'ako budem imao vremena' ili 'ako nađem vremena'?", kazuju iz Teatar kabarea Tuzla.

Srđan Vukadinović, teatrolog, u najavnoj riječi festivala kaže da se poslije 19 realizovanih formata TKT festa, 20. se organizuju u bitno drugačijim prostornim, a samim tim i organizacijskim i produkcijskim uslovima.

"Različite okolnosti, više prinudnog, nego voljnog karaktera, su uticale na to da i Teatar kabare i TKT fest, kao njegov neodvojivi dio, pređu iz kabaretskih prostora Hotela 'Tuzla' u prostore Doma mladih Tuzla. To podrazumijeva otvaranje jedne nove stanice u produkcijskoj profilaciji TKT festa. Bitno drugačiji prostorni i scenski uslovi nego u prethodnih 19 festivalskih prikazanja traže novi pristup organizovanju i produciranju ovog festivala, koji ponekad nužno moraju zadrijeti i u programsku i konceptualnu profilaciju", navodi Vukadinović.

Pojašnjava da se kroz decenije postojanja pozorišni festivali pred različitim zahtjevima vremena tranzicijski mijenjaju u mnogim segmentima.

"Ali, tim okupljen oko ovog festivala, koji je nepobitna društvena činjenica, pa gdje god se nalazila festivalska pozornica, ima i sposobnosti i znanja, produkcijskih i drugih, da i od novih prostora i s njima otvori novu stranicu koja može još nadahnutije i kreativnije djelovati na budućnost kabaretskih kazališnih druženja", zaključuje Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije