Pozornica

Predstava NPRS trijumfovala na Pozorišnim igrama BiH

Predstava NPRS trijumfovala na Pozorišnim igrama BiH
Foto: Srna | Predstava NPRS trijumfovala na Pozorišnim igrama BiH

JAJCE- Predstava "Mali ratovi i kabine Zare" mlade autorke Vide Davidović u režiji Ivice Buljana i koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Sterijinog pozorja iz Novog Sada osvojila je tri nagrade na Pozorišnim igrama BiH koje su večeras završene u Jajcu.

Jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Ivan Leo Lemo, Slađana Kilibarda i Hasan Zahirović, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je prvakinje Narodnog pozorišta Republike Srpske Nikolini Friganović, za najbolji dramski tekst Vidi Davidović, a za najbolju kostimografiju Ani Savić Gecan, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Srpske.

Nagrade su u ime nacionalnog teatra Republike Srpske preuzele Friganovićeva i direktor Narodnog pozorišta Srpske Dijana Grbić.

U takmičarskom dijelu festivala, osim predstave "Mali ratovi i kabine Zare", izvedene su i predstave "Tri prikazivanja Boga" autora teksta i reditelja Aleša Kurta u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, "Stepski vuk" u režiji i dramatizaciji Tamare Kučinović iz HNK Mostar i "Otac" reditelja Dine Mustafića u izvođenju Kamernog teatra 55.

Izvedene su i predstave "Otelo" u režiji Oksane Dimitrijeve i izvođenju Sarajevskog ratnog teatra, "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Ivora Martinića u režiji Nermina Hamzagića u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, te "Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice" autora teksta i reditelja Harisa Pašovića u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predstava "Mali ratovi i kabine Zare" prethodno je na festivalu drame u Zenici osvojila tri nagrade - Vida Davidović dobila je specijalnu nagradu za najbolji dramski tekst, za najbolju mladu glumicu proglašena je Anđela Rakočević, a nagrada za najbolju epizodnu ulogu završila je u rukama Nataše Perić, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije