Pozornica

Predstava "Noć u Merlinovom zamku" otvorila pozorišnu sezonu

Predstava "Noć u Merlinovom zamku" otvorila pozorišnu sezonu
Foto: N.N. | Ilustracija

Najmlađa pozorišna publika Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci ispunila je večeras sva mjesta u sali na premijeri predstave "Noć u Merlinovom zamku" i time potvrdila da je ovaj teatar na pravom putu i da i ove sezone treba da stvara zabavne, ali prije svega edukativne predstave, rekla je portparol ovog pozorišta Sanja Perković.

Perkovićeva je navela da je Dječije pozorište premijerom ove predstave autora i reditelja Sandre Rodić Janković otvorilo 64. pozorišnu sezonu.

"Pred prepunom dvoranom mališana u ulozi porote glumci Dječijeg pozorišta na čelu sa Duškom Mazalicom u ulozi čarobnjaka Merlina, braniocem Svjetlanom Andrić i tužiocem Željkom Milićevićem organizovali su suđenje Vještici čiji lik tumači Aleksandra Spasojević", rekla je Srni Perkovićeva.

Na oduševljenje prisutnih, dodala je ona, kao svjedoci su se pojavili Princ, Duh iz Aladinove čarobne lampe, Zvijer bez LJepotice, ali i dvije uspavane ljepotice, Marica bez Ivice, Dobra vila, Kruela i Mala sirena.

"Ova vesela rasplesana predstava, ne samo da je zabavila najmlađe koji su uživali u zgodama i nezgodama omiljenih junaka iz bajki, nego je poslala i važne poruke najmlađim generacijama - da nije uvijek sve crno ili bijelo, da nije uvijek sve onako kako nam se na prvi pogled čini ili kako nam je predstavljeno, te da misle svojim glavicama i sami uvide razliku između dobra i zla", rekla je Perkovićeva.

Ona smatra da je, od svih oblasti umjetnosti, djeci najbliža pozorišna umjetnost s obzirom na to da mališani svijet oko sebe doživljavaju kroz igru.

"Zato se i trudimo da imamo vaspitni uticaj na djecu, jer se kroz gledanje pozorišnih predstava osposobljavaju da razvijaju kreativne i stvaralačke vještine, da postepeno uočavaju i razdvajaju bitno od nebitnog, da zapažaju odnose među ljudima, da spoznaju sebe i svijet oko sebe", rekla je Perkovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što veliko interesovanje vlada i za prvu reprizu predstave, koja će biti održana sutra.

Perkovićeva je najavila da će u novoj sezoni, osim brojnih gostovanja, te organizovanja 18. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu i humanitarne manifestacije "Snješkovo", Dječije pozorište na scenu postaviti i nekoliko novih, zanimljivih i poučnih predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije