Pozornica

Predstava "Sinovi umiru prvi" odigrana u Zvorniku

Predstava "Sinovi umiru prvi" odigrana u Zvorniku
Foto: Narodno pozorište RS | Predstava "Sinovi umiru prvi" odigrana u Zvorniku

U Zvorniku je večeras odigrana predstava "Sinovi umiru prvi", u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković rekao je da je ova kulturna ustanova pokrenula akciju "Narodno sa narodom" čiji je cilj da, kao ustanova kulture od republičkog značaja, prikaže predstave publici i u onim mjestima u kojima njeni glumci nisu dugo gostovali ili nisu nikada bili.

"Odlučili smo da predstavu `Sinovi umiru prvi` odigramo u Zvorniku jer je tematski značajna da je publika pogleda", rekao je Stojković.

On je dodao da gostovanje Narodnog pozorišta po lokalnim zajednicama Republike Srpske u današnje vrijeme nije nimalo jeftina s obzirom na poskupljenja.

"Kabinet predsjednika Republike Srpske podržao je ovu akciju, pa smo zahvaljujući tome uspjeli da organizujemo gostovanje u jednom dijelu lokalnih zajednica Republike Srpske", rekao je Stojković.

On je dodao da se glumci ovog pozorišta maksimalno trude da publici što bolje i vjernije prikažu predstavu.

Ističući da je predstava jedna vrsta crnog humora svojstvena ovom prostoru, koju je pisao Hrvat Mate Matičić iz Dalmatinske Zagore, Stojković je naglasio da je to potpuno isti mentalitet i problemi koje imaju ova dva naroda.

"Mi smo predstavu `Sinovi umiru prvi` dramaturski i jezički prebacili u naš prostor", rekao je Stojković i dodao da je predstava, koja je imala premijeru 2016. godine, večeras izvedena po 51 put.

Stojković je rekao da je Narodno pozorište Republike Srpske ovom predstavom gostovalo u Rusiji, Austriji, na Sterijinom pozorju, Crnoj Gori i cijelom regionu, da je dobila mnoštvo nagrada i da dobro korespondira sa publikom.

On je dodao da predstava govori o aktuelnim problemima o traženju nestalih iz proteklog rata.

Direktor Doma omladine Zvornik Đorđe Deurić izrazio je zadovoljstvo što je ova kulturna ustanova dio projekta koji podržava kabinet predsjednika Republike Srpske, te izrazio nadu da će i ostale lokalne zajednice imati priliku da budu domaćini Narodnog pozorišta Republike Srpske.

On je dodao da bi volio da bude praksa da Narodno pozorište Republike Srpske dolazi češće u Zvornik, kao i u ostale opštine i gradove Republike Srpske.

Narodno pozorište Republike Srpske gostovaće sutra u Bratuncu, u subotu, 18. juna, u Foči, a u nedjelju, 19. juna, u Gacku.

Predstava će u ponedjeljak, 20. juna, biti odigrana u Nevesinju, a u utorak, 21. juna, u Bileći. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije