Pozornica

Predstava Zijaha Sokolovića otvara 21. TKT Fest

Predstava Zijaha Sokolovića otvara 21. TKT Fest
Foto: N.N. | Predstava Zijaha Sokolovića otvara 21. TKT Fest

TUZLA - Tradicionalni 21. TKT Fest – Dani akademskog teatra u organizaciji Teatar Kabarea Tuzla večeras će biti otvoren predstavom ''CABAres CABArei'' Zijaha Sokolovića.

Festival će trajati do 16. decembra, a danas će biti predstavljena i Pozorišno-dokumentarna izložba ''Novi vjesnici TKT festivalskog kruga'' profesora Srđana Vukadinovića.

Publika će na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla moći uživati u predstavama iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Biće prikazane i predstave ''Sve to je iz kuće'' Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, ''Žena iz Porto Pima'' u koprodukciji Teatar Fort Forno i Reflektor teatra, potom ''Taximetar'' u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kazališta Travnik. Publika će imati priliku gledati i ''Gospođicu Julija'' Pozorišta ''Neretva'' iz Konjica, predstavu ''Čitač ljudi'' Teatra Fort Forno, kao i ''Mala čuda'' Teatra Exit.

Biće i premijere iz Teatra Kabare Tuzla. Prva je 8. decembra za predstavu ''Emigranti'' u režiji Ivane Petrović, te predstave za djecu ''Crvenkapica'' u režiji Envera Hasića 16. decembra.

Partner Festivala je Centar za kulturu Tuzla, a pokrovitelji Grad Tuzla, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Vlada TK – Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, kompanija Leftor, Ekumenska inicijativa žena, Buybook, B Art, Blicko i Rock Shop.

''CABAres CABArei'' je monodrama ili one man show, u kojem Zijah sam na pozornici progovara o svemu što ga muči i zanima. U predstavi on priča o svojim zgodama, problemima, strahovima i snovima, hrani, običnim stvarima, dok nas istovremeno upozorava da smo zatvoreni u sebe, da živimo tuđe živote i da za naše probleme ipak možda nije kriv neko drugi.

Sokolović je 2019. godine predstavio i knjigu pod nazivom "CABAres CABArei" koja sadrži tekst predstave koju igra, zajedno s kritikama i dokumentima vezanim za predstavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije