Pozornica

Predstava po motivima Danila Kiša na "Danima BNP-a"

Predstava po motivima Danila Kiša na "Danima BNP-a"
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica/Facebook | Predstava po motivima Danila Kiša na "Danima BNP-a"

ZENICA - Predstava "Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo" prema motivima proze Danila Kiša, u režiji Zlatka Pakovića, biće odigrana 24. februara na Maloj sceni "Žarko Mijatović" Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica sa početkom u 20 časova.

Kako saopštavaju iz BNP Zenica, ovaj komad se prikazuje u okviru četvrtog dana rođendanske manifestacije Zeničkog pozorišta "Dani BNP-a".

Režiser Zlatko Paković pojašnjava da ova "pozorišna predstava teži tome da osvijesti i prezentuje veliku promjenu u Evropi i svijetu, koja se dogodila od pada Berlinskoga zida do rata u Ukrajini". 

U predstavi igraju Adis Mehanović, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Mirza Bajramović, Uranela Agić, Lana Zablocki, Ermina Nišić i Adna Kaknjo. Kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a muziku Damir Avdić.

Narednog dana na repertoaru je izvedba za najmlađu publiku, predstava "Ptica od pijeska" rađena prema dramskom tekstu Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić. Produkciju potpisuju Dječija, omladisnka i lutkarska scena BNP Zenica, a igraće se u 11 časova na Velikoj sceni.

"Ptica od pijeska je bajkovita parabola o ljubavi. Naš vijek je bolno materijalistički. Nikad više duhovnjaka i njihovih sljedbenika, a nikad manje duha. Dječak Silvan, odgojen svojim vremenom, ljubav percipira kroz čin kupovine. Bilo je potrebno da se iz tog vremena iščaši u neko sasvim drugo vrijeme, u Izasvijet, da prođe kroz šareni svijet Čovjeka Ogledala, Psa vezanog ničim, Zrake Sunca u tegli, Ptice od pijeska i Jednookog Feliksa, da bi, prosto i naivno i bezuslovno, kako djeca upijaju, upio zdrave predodžbe o suštini ljubavi. Nama ostaje ovaj svijet, Ispredsvijet. Bez Ptice od pijeska, primorani smo da suštinu ljubavi pronađemo sami", zapisao je o predstavi Benjamin Bajramović, autor dramskog teksta.

U predstavi igraju Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bila zadužena Adisa Vatreš Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku za predstavu je uradio Rijad Kaniža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije