Pozornica

Snaga i usud, motivi svih predstava 24. Teatr festa "Petar Kočić"

Snaga i usud, motivi svih predstava 24. Teatr festa "Petar Kočić"
Foto: Dražan Pozderović | Snaga i usud, motivi svih predstava 24. Teatr festa "Petar Kočić"

BANJALUKA - Teatar fest "Petar Kočić" Banjaluka ove godine, pod sloganom "Snaga i usud" biće održan od 5. do 12. juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS), a juče je u ovoj kući selektorka Slađana Zrnić otkrila da je u takmičarski program ušlo ukupno šest predstava iz BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

U pitanju su predstave "Cement Beograd" Beogradskog dramskog pozorišta po tekstu Milana Ramšaka Markovića (inspirisano dramom Hajnera Milera) i u režiji Sebastijana Horvata, "Jugoslavija, moja otadžbina" rađena u koprodukciji Gledališća Koper i Pozorišta Prijedor po tekstu Gorana Vojnovića i u režiji Marka Misirače, "Šćeri moja" Crnogorskog narodnog pozorišta po tekstu Maje Todorović, a u adaptaciji i režiji Ane Vukotić.

U selekciju su ušli i komadi "Kod večite slavine", koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad po tekstu Momčila Nastasijevića i u režiji Sonje Petrović, "Petrijin venac" beogradskog Ateljea 212 po tekstu Dragoslava Mihailovića i u režiji Bobana Skerlića, te "Kaštel u jezeru" Narodnog pozorišta Sombor, koji je praizvedba, a čiji tekst potpisuje Nina Plavanjac, dok je za režiju i kompoziciju bio zadužen Marjan Nećak.

Slađana Zrnić, prvakinja NP RS, koja se prvi put našla u ulozi selektorke Teatar festa, kazala je da je ovih šest predstava izabrano iz 24 prijavljene.

"Savremena pozorišna produkcija regiona bila je značajno uslovljena pandemijom kovida 19. Međutim, i pod otežanim uslovima pozorišne kuće su istrajale i sa velikim entuzijazmom iznjedrile kvalitetna pozorišna djela. Direkcija i selektor Teatar festa 'Petar Kočić' odlučili su da predstave koje su nastale prije perioda pandemije, ukoliko zadovoljavaju umjetničke kriterijume, takođe mogu da učestvuju, pa su pozorišta imala priliku da se prijave", istakla je Zrnićeva.

Ona je dodala da problemi sa kojima se susrela pri selektovanju predstava jesu najviše tehničke prirode, te da je očigledna dominacija predstava koje se postavljaju na velikim scenama, a neke od njih nisu ušle u selekciju jer scena Narodnog pozorišta Republike Srpske ne podržava tehničke uslove predstave.

"Utisak koji sam stekla gledajući sve prijavljene predstave je da pozorišne kuće insistiraju na svedenim, jednostavnim scenografijama potpomognute video-dizajnom i animacijama koje su sastavni dio scenografije, ali i aktivni dijelovi radnje. Drugi utisak je taj da se pozorišta iz regiona udružuju. Koprodukcije su, očigledno, budućnost regionalnog teatra", navela je Zrnićeva. Vođena idejom 24. Teatar festa, kako je dodala, riječi njenog odabira predstava su "Snaga i usud".

"Poslije odgledanih predstava shvatila sam da se naša ideja podudarila sa autorima predstava (pisac i reditelj) i da se ključne riječi prožimaju kroz svaku selektovanu predstavu", objasnila je Zrnićeva.

Dijana Grbić, v.d. direktora NP RS, rekla je da će ovogodišnji Teatar fest "Petar Kočić" otvoriti koncert simfonijskog orkestra ove pozorišne kuće koji će se tada prvi put predstaviti publici, dok je zatvaranje festivala rezervisano za operetu jedne crnogorske umjetnice čije će ime naknadno biti potvrđeno.

"Direkcija festivala se trudila ove godine da se osloni na sopstvene snage što je veoma značajno, zato što one potvrđuju svoj kvalitet. Hvala Slađani Zrnić na trudu, 24 prijavlejne predstave nisu malo. Imala je težak posao. U selekciji su i neke starije predstave, ali ne toliko stare. U pitanju su predstave iz posljenje dvije-tri godine kada su pozorišne kuće bile zatvorene iz dobro poznatih razloga. Ostavili smo sebi prostor i širinu da u skladu sa motivima 'Snaga i usud" kao osnovnim Kočićevim temama kojima se bavio, izaberemo predstave iz panedmijskog perioda", pojasnila je Grbićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije