Pozornica

Predstavljen repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo za novu umjetničku sezonu

Predstavljen repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo za novu umjetničku sezonu
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | Predstavljen repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo za novu umjetničku sezonu

SARAJEVO - Narodno pozorište Sarajevo (NPS) predstavilo je premijerni repertoar ove kulturne institucije za umjetničku sezonu 2023/24, te upriličilo dodjelu nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja u sezoni 2022/23.

U prethodnoj sezoni Narodno pozorište produciralo je 11 premijernih naslova i to sedam dramskih, dvije operne i dvije baletne, dok je na sceni NPS izvedeno 112 repriznih predstava.

Zabilježeno je 25 gostovanja, od čega na 10 festivala na kojim je osvojeno 15 nagrada.

Umjetnička direktorica Drame Vedrana Božinović najavila je premijerni repertoar za predstojeću sezonu 2023/24, kako slijedi: autor Almir Imširević "Jedan je Muhamed Ali" u režiji Dine Mustafića, autorka Bela Pinter "Seljačka Opera" u režiji Andraša Urbana, autorski projekat Lee DeLong "Romeo i Julija", te autorke Lane Bastašić "Uhvati zeca" u režiji Lajle Kaikčije.

Božinovićeva je kazala i da je Drama NPS producirala već jednu premijeru - autorski projekat Harisa Pašovića "Marlene Dietrich: Pet tačaka optužnice".

"Umjetnički direktor Opere Leonardo Šarić zahvalio se svim saradnicima, posebno sektorima Drame i Baleta, te orkestru Sarajevske filharmonije. Takođe, najavio je premijerne naslove za umjetničku sezonu 2023/24. G.Puccini 'Madama Butterfly', G. Gershwin 'Blue Monday', te Vincenzo Bellini 'I Capuleti e i Montecchi'", saopšteno je iz NPS.

Dalje navode da je predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo posjetilo 32.425 gledalaca, a u okviru specijalnog programa "Kultura na ulice 2023!" producirano je preko 30 programa, koje je posjetilo 20.000 ljubitelja umjetnosti.

Evgeny Gaponko, umjetnički direktor Baleta, najavio je premijerni repertoar Baleta: "Sjećaš li se Doli Bel", "Bolero", te balet "Carmen".

"Narodno pozorište Sarajevo bilo je domaćin za preko 56 gostujućih programa. U protekloj umjetničkoj sezoni, realizirano je čak 11 premijera, te su tim povodom dodijeljene godišnje nagrade za najbolja umjetnička dostignuća", navedeno je u saopštenju NPS.

Pojašnjeno je da je odluku o nagrađenima donio stručni žiri u sastavu Almir Imširević, Vesna Andree Zaimović i Halid Kuburović.

Za umjetnička ostvarenja u Baletu NPS nagrade su dobili: Flavio Alberto Valentino - nagrada za najboljeg mladog baletnog igrača za ulogu Mercutioa u baletnoj predstavi "Romeo i Julija", Luisa Escamilla Rodriguez - nagrada za najbolju mladu balerinu Pas de Deux u baletnoj predstavi "Giselle", Ivan Salonski - nagrada za najbolju sporednu ulogu Tybalta u baletnoj predstavi "Romeo i Julija", Jovana Milosavljević Lovrenović - nagrada za najbolju sporednu ulogu Mama Capuleti u baletnoj predstavi "Romeo i Julija", Oleg Karatsev - nagrada za najbolju glavnu ulogu Grof Albercht i Romeo u baletnim predstavama "Giselle" i "Romeo i Julija", Nataša Gaponko - nagrada za najbolju glavnu ulogu Julija u baletnoj predstavi "Romeo i Julija".

U Operi nagrađeni su: Hana Salihović - nagrada za najbolju mladu solisticu za ulogu Kupido u opernoj predstavi "Orfej u podzemlju", Amila Ravkić - nagrada za najbolju sporednu ulogu Javno mnijenje u opernoj predstavi "Orfej u podzemlju", Amir Saračević . nagrada za najbolju glavnu ulogu Mario Cavaradossi u opernoj predstavi "Tosca", Katarina Kikić Marić - nagrada za najbolju glavnu ulogu Floria Tosca u opernoj predstavi "Tosca".

Nagrađeni iz Drame su: Merima Lepić Redžepović - nagrada za najbolju mladu glumicu Babakina, Marfa Jegorovna u dramskoj predstavi "Ivanov", Mak Čengić - nagrada za najboljeg mladog glumca u dramskim predstavama "Hasanaginice" i "Ivanov", Amra Kapidžić - nagrada za najbolju sporednu ulogu Ana Petrovna u dramskoj predstavi "Ivanov", Ermin Sijamija - nagrada za najbolju sporednu ulogu Lebedjev u dramskoj predstavi "Ivanov", Maja Izetbegović - nagrada za glavnu ulogu Saša u dramskoj predstavi "Ivanov", te Aleksandar Seksan - nagrada za najbolju glavnu ulogu Ivanov, Nikolaj Aleksejevič u dramskoj predstavi "Ivanov".

Takođe, dodijeljene su posebne nagrade, pa tako specijalna nagrada piscu, glumcu i dramaturgu za dramsku predstavu "Što na podu spavaš" dodijeljena je Darku Cvijetiću, Marijeli Hašimbegović nagrada za najbolju scenografiju za dramsku predstavu "Što na podu spavaš", Vanji Ciraj Džudža nagrada za najbolju kostimografiju za opernu predstavu "Orfej u podzemlju", te Paolou Magelliju nagrada za najbolju režiju za dramsku predstavu "Ivanov".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije