Pozornica

Predstavljeni radovi nastali između 1920. i 1970. godine

Predstavljeni radovi nastali između 1920. i 1970. godine
Predstavljeni radovi nastali između 1920. i 1970. godine

SARAJEVO - Monografija crteža jednog od najznačajnijih bh. umjetnika 20. stoljeća Ismeta Mujezinovića predstavljena je u utorak navečer u sarajevskom ateljeu njegovog sina Ismara Mujezinovića. Monografija obuhvaća radove nastale između 1920. i 1970. godine, te predstavlja sve segmente autorovog interesa, kao i različite materijale koje je u izražaju koristio. Predstavljanje monografije popraćeno je i izložbom oko 40 njegovih originalnih radova, rađenih različitim tehnikama.

Ismar Mujezinović rekao je da više od sedamdeset odsto radova u monografiji čine kafanski crteži nastali u Parizu i Sarajevu. Kaže da je cilj bio pokazati kako je umjetnik u prijeratna vremena dočaravao atmosferu kafane.

"U tom je kontekstu Sarajevo nekada bilo izuzetno živ grad, s pedesetak mjesta koja su nudila živu muziku i posebnu atmosferu", rekao je on.

Monografija je podijeljena u nekoliko poglavlja, u kojoj je predstavljen niz crteža rađenih olovkom, perom, tušem, tintom, kistom i flomasterom. Predstavljen je i publici manje poznat Mujezinovićev intimni rad, nastao u kasne sate kafanskog života i vođen potrebom razmišljanja na sopstveni likovni način.

Predgovor potpisuje sin Ismar, koji je i izdavač monografije zajedno sa sestrom Ozrenkom Mujezinović-Perić, dok je osvrt na radove njegovog oca napisao Branko Vujanović.

Monografija završava umjetnikovom biografijom, a štampana je u tiražu od 500 primjeraka i uskoro bi trebala biti u redovnoj prodaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije