Pozornica

Predstavom "Sve to je iz kuće" počinju Dani BNP-a Zenica

Predstavom "Sve to je iz kuće" počinju Dani BNP-a Zenica
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | Predstavom "Sve to je iz kuće" počinju Dani BNP-a Zenica

ZENICA - Dani Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica, manifestacija kojom ova pozorišna kuća obilježava 74. rođendan, biće održani od 21. do 28. februara.

Prva na repertoaru je predstava "Sve to je iz kuće" rađena prema tekstu Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. i 26. međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće".

Predstava će biti odigrana 21. februara, u 20 časova na Maloj sceni "Žarko Mijatović".

"'Sve to je iz kuće' je porodična drama koja govori, prije svega, o važnosti komunikacije između roditelja i djece. Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjčakog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će roditelji reagirati na slučaj koji se desio među mladima. Također, govori o licemjernosti društva koje nameće da je porodica i ono što se čuva 'među četiri zida' sveto, ali se unutar tih zidova često kriju brojne tajne, neizgovorene istine, sumnje i strahovi, koji nastaju iz želje da zaštitimo sebe, ali i svoje bližnje", navedeno je u saopštenju BNP-a.

U predstavi igraju Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić.

Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo, za scenografiju je zadužen Miran Kuduzović, za kostimografiju Amina Musić, a muziku potpisuje Rijad Kaniža.

Ovo je prva od deset programskih aktivnosti koje će u okviru manifestacije Dani BNP-a biti upriličene u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije