Pozornica

Predstavom protiv predrasuda

Predstavom protiv predrasuda
Foto: N.N. | Predstavom protiv predrasuda

​BANJALUKA - Izvedbom pozorišne predstave "Moj otvoreni um", danas je u Domu omladine u Banjaluci svečano promovisan istoimeni projekat koji ima za cilj razbijanje stereotipa i predrasuda među mladima, u dobi od 14 do 17 godina.

Zahvaljujući glumcima koji su kroz dijalog i tri boje "šarene galaksije", žutu, plavu i crvenu, predstavili izazove s kojima se susreću građani BiH, predstava je naišla na veliko interesovanje i interakciju mladih posjetilaca, učenika OŠ "Branko Radičević" i Tehnološke škole.

Glumci Milica Glogova, Maja Vujanović, Ljubiša Vasić i Draško Stojčević izveli su ovu predstavu, koja ima za cilj da upozna mlade sa negativnim stranama predrasuda i stereotipa koje stiču i formiraju tokom svog života, ali i da poveća razumjevanje o potencijalnim prijetnjama koje proizilaze iz njih.

"Mi imamo želju da mlade ljude naučimo o štetnosti predrasuda i stereotipa. Ciljana publika su nam mladi ljudi od 14 do 17 godina, te je ovaj uzrast idealan za formiranje pozitivnih životnih stavova, promjene ponašanja i učenje novih stvari, tako da smo upravo njima namijenili ovu pozorišnu predstavu koju danas izvodimo prvi put", istakla je Dijana Pejić, izvršna direktorica Humanitarne organizacije "Genesis Project" Banjaluka, a koja

je nosilac ovog projekta.

Pejićeva kaže da se ovaj projekat realizuje u saradnji sa 30 osnovnih i srednjih škola iz Banjaluke, Gradiške, Kozarske Dubice, Laktaša i Prijedora, te da bi ovu predstavu trebalo da pogleda više od 3.000 mladih.

"Cilj ovog projekta je da se kroz kreativne dramske prikaze diskutuje i razmišlja o temama kao što su predrasude. Predrasude dolaze iz neznanja a ne iz kritičkog mišljenja. Usvajanjem znanja o različitostima među ljudima mi možemo da reagujemo i korigujemo te predrasude", kazala je za "Nezavisne" Olgica Čikić, psiholog u Građevinskoj školi Banjaluka.

Ona smatra da su religija, kultura, običaji naroda, te seksualna orjentacija neka od područja u kojima postoje određeni stereotipi i predrasude. "

Ponašanje se uči i svoje stavove formiramo kroz život", smatra Čikićeva.

Realizaciju projekta "Moj otvoreni um" podržao je program "Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI)", koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Planirano je da predstava do kraja projekta bude izvedena 30 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije