Pozornica

Premijera "Crvenkapine bajke" u Gradskom pozorištu "Jazavac"

Premijera "Crvenkapine bajke" u Gradskom pozorištu "Jazavac"
Foto: Aleksandar Čavić | Premijera "Crvenkapine bajke" u Gradskom pozorištu "Jazavac"

BANJALUKA - Premijera predstave "Crvenkapina bajka", koju je prema poznatoj bajci napisao Aleksandar Vasiljević, a čiju režiju potpisuje Aleksandra Spasojević, biće odigrana u petak sa početkom u 18 časova na Dječijoj Juhu sceni Gradskog pozorišta "Jazavac".

U predstavi igraju Velimir Blanić, Dragana Marić, Jelena Jandrić i Pavle Pavić, scenografiju i kostimografiju potpisuje Dragana Purković Macan, koreograf je Marko Dukić, a kompozitor Zlatan Mirić.

"Svi znamo priču o Crvenkapi. Djevojčica, koja je bila neoprezna i nije slušala majčine savjete, završila je u vukovom stomaku, zajedno s bakom. Naša predstava je omaž pomenutom naslovu i ideji. Vuk je personifikacija svih neugodnosti koje vrebaju danas kroz razne forme: društvene mreže i druge kontakte u društvu s kojima se mogu suočiti djeca", riječ je rediteljke Aleksandre Spasojević. Kako dodaje, predstava govori o tome koliko je važna podrška porodice, vaspitača, nas odraslih, koji treba da djeci ukažemo na to da bi oni sami prepoznali opasnost.

"Spoj lijepe priče, vesele igre, pjesme i koreografije, uči i podsjeća sve nas kako brzo i lako možemo upasti u nezgodnu situaciju ako nismo dovoljno pažljivi i oprezni. A sve to je dio odrastanja na putu koji se zove život. I ne zaboravimo, bajke su pune poruka i za djecu i za odrasle. Prvo ih slušamo, onda ih čitamo sami, a zatim ih čitamo drugima. Bajke su uvijek uz nas", ističe Spasojevićeva.

Pisac Aleksandar Vasiljević kaže da je drama za djecu "Crvenkapina bajka" nastala po motivima svima poznate bajke "Crvenkapa".

"Uz glavnu liniju priče koju znamo o Crvenkapi i njenom putu do bake, postavio sam sebi pitanje šta sve Crvenkapi može da se dogodi prije dolaska do cilja. Simbiozom drugih bajki, ali i basni, priča se jednostavno nametnula, da to bude Crvenkapin put sazrijevanja i saznanja o tome šta je bitno i važno u svijetu odraslih. U ovoj verziji svjetski poznate bajke, Crvenkapa prvi put ima porodicu, oca i brata, pored majke koja je u originalu i jedini lik 'pokretač' avanture u kojoj se nađe ova djevojčica", naveo je Vasiljević.

Drama za djecu, kaže on, zahtijeva veselost i inovativnost u pričama, koje imaju veoma ustaljene linije radnje, ali smještajući Crvenkapin lik u savremeno doba, Vuk ostaje na margini priče i postaje mit.

"Upravo zbog Vuka, i priča koje se vezuju za njega, proizašla je ideja iz Andrićeve priče 'Aska i vuk' da glavni lik Crvenkapa i bude balerina. Tekst dobija svoju formu upravo kroz likove koje sam i naveo. Kroz igru, maštu i kreaciju likovi sami stvaraju svijet i put u kojem se nižu lekcije o trudu, tvrdoglavosti, ljepoti i nadmudrivanju. Igra u igri, pozorište u pozorištu, osnovna je struktura kojom sam se vodio tokom pisanja ovog teksta", zaključuje Vasiljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije