Pozornica

Premijera "Sumnjivog lica" u NP RS: "Ne očekujte tradicionalnog Nušića"

Premijera "Sumnjivog lica" u NP RS: "Ne očekujte tradicionalnog Nušića"
Foto: Narodno pozorište Republike Srpske | Premijera "Sumnjivog lica" u NP RS: "Ne očekujte tradicionalnog Nušića"

BANJALUKA - Predstavu "Sumnjivo lice" po tekstu Branislava Nušića i u režiji Ivana Plazibata ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) premijerno će izvesti na Velikoj sceni ove kuće u srijedu s početkom u 20 časova.

Glumačku postavu predstave čine: Aleksandar Stojković Piksi, Nataša Ivančević, Nataša Perić, Željko Erkić, Boris Šavija, Ognjen Kopuz, Boško Đurđević, Vladimir Đorđević, Bojan Kolopić, Zoran Stanišić, Aleksandar Runjić i Smiljana Marinković.

Dramaturšku obradu teksta potpisuje Ivana Lovrić, zajedno s rediteljem Ivanom Plazibatom, za scenografiju je bila zadužena Dragana Purković Macan, a za kostime Ivana Ristić. Kompozitor je bio Petar Bilbija, scenski pokret potpisuje Damir Klemenić, dok je dizajnerka svjetla Vesna Kolarec.

Pred samu premijeru o predstavi je govorila Dijana Grbić, v.d. direktora NP RS, zajedno s autorskim timom predstave.

"Zadatak autorskog tima bio je da Nušića, našeg klasika, predstavi na savremeniji, prijemčiviji način. Mogu samo da kažem da je bilo izuzetno zadovoljstvo raditi s ovom mladom grupom ljudi. Predstava je razigrana, moderna i mislim da će naći put do mlađe publike. Takođe, nadam se saradnji i u narednom periodu", izjavila je Grbićeva i iskoristila priliku da najavi izložbu plakata za predstavu "Sumnjivo lice", čiji su autori studenti Akademije umjetnosti u Banjaluci, a koja bi trebalo da bude otvorena sutra pred samu premijeru u foajeu pozorišta u 19.30.

Ivan Plazibat rekao je da su Nušić i "Sumnjivo lice" bili njegov izbor.

"Mogu reći da sam jako zahvalan što sam imao priliku da radim Nušića i mogu reći da je riječ o komediografskoj tradiciji. U Hrvatskoj nisu mnogi režiseri imali priliku raditi Nušića. Frljićeva 'Gospođa ministarka' i 'Pokojnik' na Brijunima su bili jedini primjeri, incidenti s Nušićem u hrvatskim kazalištima. Sretni smo što smo radili pisca koji ima jednu od najživljih rečenica na našim prostorima, tako da sam jako zahvalan na ovoj prilici", istakao je Plazibat.

On je dodao da se zajedno s glumcima tokom rada na predstavi šalio da bi naziv iste mogao biti i "Sreski psi".

"To je bila asocijacija na spajanje Nušića i Tarantina i ikonografije modernih i gangsterskih filmova. Zapravo smo otkrili da se taj spoj jako prirodno, jako mekano pretopio. Ne očekujte tradicionalnu postavku Nušića, ali mislim da je i u ovome jedna vrsta čistog, komediografskog narativa koja nema čime skandalizirati", naveo je Plazibat.

O svom radu je govorio i Damir Klemenić.

"Već godinama surađujem s Ivanom i kada je rekao da idemo u Banjaluku i da ćemo raditi 'Sumnjivo lice', osjetio sam da je to veliki izazov, jer nikada nisam gledao Nušića u kazalištu. Došao sam na čitaću probu i bio zaista uzbuđen, sve me kroz govor asociralo na te filmove, klasike iz bivše Jugoslavije i taj spoj koji je energičan i inspirativan. Takođe, mislim da su svi glumci uspjeli napraviti dobre role", rekao je Klemenić.

Vesna Kolarec, dizajnerka svjetla, govorila je o zadovoljstvu zbog saradnje, dobrodošlici koju je osjetila i iskoristila je priliku da pozove publiku na premijeru, ali i druga izvođenja "Sumnjivog lica".

O predstavi je govorila i Nataša Perić, glumica NP RS, koja tumači ulogu Marice.

"Ovaj proces je tako brzo prošao i ne mogu da vjerujem da je premijera pred nama. Igram Maricu, kapetanovu kćerku. Ona je jedna od rijetkih pozitivnih strana ove komedije. Ne želi da se udaje iz pogrešnih razloga, zbog bogatstva, već iz ljubavi. Bori se na sebi svojstven način protiv pogrešnih društvenih vrijednosti koje su i te kako dominantne u ovoj Nušićevoj komediji. Marica je, na neki način, revolucionarka, iako je neki možda neće tako doživjeti", istakla je Perićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije