Pozornica

Premijera opere "Telefon" u NPS: 23 minuta scenskog rolerkostera

Premijera opere "Telefon" u NPS: 23 minuta scenskog rolerkostera
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | Premijera opere "Telefon" u NPS: 23 minuta scenskog rolerkostera

SARAJEVO - Opera bufa u jednom činu "Telefon", rađena na muziku Đan-Karla Menotija, premijerno će biti izvedena sutra sa početkom u 19.30 u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS), pod dirigentskom palicom Darija Vučića i u režiji Aleksandra Nikolića.

U naslovnim ulogama Lusi Ingland i Bena Aptegrouva naći će se prvaci Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Aida Čorbadžić i Marko Kalajanović, a u podjeli su i Selma Štrbo Arnautović, Til Čmančanin, Sabina Sokolović i Marijana Marić.

Akteri opere najavljuju izuzetno duhovitu jednočinku o djevojci kojoj mladić pred polazak na put ne može iskazati ljubav jer joj neprestano zvoni telefon.

"Prilikom izvedbe ove opere svi se dobro zabavljaju, od publike do solista, koji uživaju u ovoj komičnoj situaciji nesvakidašnjoj za operni libreto. Renomiran autorski tim i naši izvrsni solisti napravili su uzbudljivu i estetiziranu predstavu kojoj predskazujem dugotrajan i uspješan scenski život. Naša opredijeljenost će biti da i ubuduće kraćim opernim formama u sintezi sa baletskim nastavcima promoviramo opernu i baletsku umjetnost i izvan matične scene u drugim kulturnim centrima bosanskohercegovačkih gradova", rekao je pred večerašnju premijeru Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Foto: Narodno pozorište Sarajevo
Foto: Narodno pozorište Sarajevo

On je izrazio duboko uvjerenje da je vrhunskim izvedbama prilagođene tematike operu moguće približiti i mlađoj publici, pa će, kako je najavio, programska orijentacija (koncertna i scenska) Narodnog pozorišta Sarajevo biti usmjerena ka takvom profilu gledalaca.

Reditelj Aleksandar Nikolić kaže da Lusi u 23 minuta trajanja opere posredno ili neposredno komunicira sa 28 likova preko telefona, što znači da ona na svakih 50 sekundi pronalazi vrijeme i mjesto u svom životu za svakog od njih.

"'Telefon' Đan-Karla Menotija je mali dijamant koji nam u 23 minuta daje sve ono što operska publika obožava: baritonsku ariju gneva kao iz najboljih Verdijevih opera, jednu ariju lamenta kao parodiju Donicetijevim lamentima glavnih junakinja, zatim izvanrednu ariju u kojoj sopran demonstrira moć koloratura poput Kraljice noći kod Mocarta i na kraju nežan i strastven ljubavni duet kao iz Pučinijevih opera. Svi sastojci su tu, međutim, sada, umesto u 180 minuta, komprimovani u samo 23 minuta scenskog rolerkostera. Ipak, 'Telefonu' ništa ne nedostaje, posebno ne sukob dva uzbudljiva lika - kapriciozne, sobom opsednute Lusi i zaljubljenog, šarmantnog Bena", kaže reditelj Nikolić.

Solista Opere Narodnog pozorišta Marko Kalajanović izrazio je zadovoljstvo učešćem u produkcijama koje aktere čine inspirisanim i zbog kojih jedva čekaju odlazak na probe i naravno na premijeru.

Foto: Narodno pozorište Sarajevo
Foto: Narodno pozorište Sarajevo

"Ovo je jedna takva opera, opera koja u svojih 23 minuta ako se dobro uradi, dobro izrežira, kaže mnogo više negoli neke opere čije trajanje ide i preko tri sata. To i jeste bio najveći izazov za nas kao protagoniste", naveo je Kalajanović.

On je istakao da u režiji opere ne postoji nijedan trenutak praznog hoda, već je svaki sekund ispunjen.

Predstava će biti izvedena uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić. U predstavi učestvuje ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Scenografiju potpisuje Josip Lovrenović, kostimografiju Ata Omerbašić, a koreografiju Aleksandar Ilić.

Dirigent Dario Vučić podvukao je da je ova mini-opera jedan biser, veoma lijepo urađen i od izvođača na sceni i orkestara.

S obzirom na to da je danas Dan plesa, nakon premijerne izvedbe opere "Telefon" biće upriličen i balet "Ples s Mozartom" u koreografiji Nermine Damian.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije