Pozornica

Premijera Ulice divljih kestenova

Premijera Ulice divljih kestenova
Premijera Ulice divljih kestenova

Predstava "Ulica divljih kestenova", rađena prema istoimenoj priči koja je dio knjige "Rani jadi" Danila Kiša, a u režiji Nermina Hamzagića, premijerno će biti izvedena u nedjelju na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

Iza te predstave je koprodukcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Udruženja IDEJA iz BiH.

"Svi mi imamo ulicu divljih kestenova za kojom tragamo. Za neke od nas ta je ulica djetinjstvo, voljena osoba, dom...", ističe Hamzagić uz želju da ta predstava pokrene publiku u potragu za vlastitim "ulicama".

"Bitno je ne odustati od potrage, jer ćemo inače živjeti bez jednog bitnog dijela sebe", zaključuje mladi reditelj, kojem je ovo prva režija na sceni Kamernog teatra 55.

"Međunarodni teatarski festival MESS, iako je u svojoj 51. godini postojanja, kroz ovakve koprodukcije ulaže u budućnost bh. teatra, dajući priliku mladim rediteljima da usavrše svoj redateljski izraz", objasnila je Lejla Hasanbegović, izvršna producentica predstave.

Ona je istakla zadovoljstvo što će se neposredno poslije premijere, krajem sljedeće sedmice, predstaviti i program ovogodišnjeg Future MESS-a, programa za mlade reditelje, koji će se odvijati paralelno s ovogodišnjim festivalom.

Predstava "Ulica divljih kestenova" govori o Andreasu Samu, koji se vraća u svoj rodni grad i otkriva da ulice u kojoj je odrastao više nema.

Čak je se više niko i ne sjeća. Kao da nikada nije ni postojala. Andreas odustaje od potrage.

Čekajući voz da napusti grad, na peronu željezničke stanice, on susreće lutalice, putnike - ljude koji bi mogli znati šta se s ulicom njegovog djetinjstva desilo.

Andreas Sam ima samo sat vremena da sazna odgovor na pitanje: gdje je nestala Ulica divljih kestenova?

U predstavi igraju Amar Selimović, Sabina Bambur, Maja Salkić, Vanesa Glođo i Jasenko Pašić, a prva repriza je već u ponedjeljak, 20. juna.

Scenografiju i kostimografiju radila je Samina Zajko, grafički dizajn Goran Lizdek, a muziku Višnja Bakalar. Izvršna producentica je Lejla Hasanbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije