Pozornica

Premijera baleta "ZOI '24 - Zvuk olimpijske iskre" 12. jula u Sarajevu

Premijera baleta "ZOI '24 - Zvuk olimpijske iskre" 12. jula u Sarajevu
Foto: Velija Hasanbegović | Premijera baleta "ZOI '24 - Zvuk olimpijske iskre" 12. jula u Sarajevu

SARAJEVO - Drugi dio baletnog triptiha "Planeta Sarajevo" - "Zvuk olimpijske iskre", kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, premijerno će biti izveden 12. jula sa početkom u 21 čas na Pozorišnom trgu Susan Sontag, a u okviru specijalnog programa "Kultura na ulice" Narodnog pozorišta Sarajevo.

Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski, a u predstavi učestvuje ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo koji će plesati na muziku kompozitora Johna Williamsa.

"'Zvuk olimpijske iskre '24" (ZOI '24), odnosno drugi deo triptiha 'Planeta Sarajevo', na muziku Johna Williamsa, zamišljen je kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu. Želim naglasiti da je grad imao svoje zlatno doba, a kroz sećanje na prošlost želim podstaći publiku na razmišljanje o budućnosti Sarajeva kao središta visoke kulture, društvene odgovornosti, sporta i ostalih ključnih aspekata života. Cilj ove predstave jeste podsticaj kolektivnog sećanja publike na Sarajevo kao važnu kulturnu i sportsku prestonicu. Kroz ideju  ZOI ’24 želim da kažem da Sarajevo ne treba bude samo nostalgija za prošlim vremenima, već inspiracija za izgradnju budućnosti u kojoj će grad ponovno blistati u svojoj veličini i značaju",  izjavio je koreograf Ivan Salonski.

Uloge će ostvariti Albina Huskić, Elio Arnoldo Villa Garcia, Masafumi Okuzono, Luisa Escamilla Rodriguez, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Darika Dunganova, Selma Efendić, Masafumi Okuzono, Admir Kalkan i Toko Tatekawa.

Prvi dio triptiha "Planeta Sarajevo" - "K'o nekad u osam" u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine otvoriće veče posvećene plesu.

"U baletu 'K'o nekad u osam' članovi baletnog ansambla plesati će na muzičke hitove 70-tih godina. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta NPS: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Amina Sulejmanagić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Boris Vidaković i Denis Zhuchenko", navedeno je u saopštenju NPS.

Istu noć  ljubitelji baletne umjetnosti moći će uživati u duetu iz baleta "Mare Nostrum" u izvedbi solista Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamare Ljubičić i Olega Karatseva, a koji je rađen na muziku Jordija Savala u koreografiji Davidea Bombane.

O programu "Kultura na ulice 2024!"

"Kultura na ulice 2024!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

"Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, dok je cilj projekta da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima", pojašnjavaju iz NPS.

Dalje napominju da u slučaju vremenskih neprilika Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina, te da je ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa "Kultura na ulice 2024!" besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije