Pozornica

Premijera baletnog klasika "Giselle" 9. juna na sceni NPS

Premijera baletnog klasika "Giselle" 9. juna na sceni NPS
Foto: Velija Hasanbegović | Premijera baletnog klasika "Giselle" 9. juna na sceni NPS

SARAJEVO - Balet "Giselle" kompozitora Adolfa Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo premijerno će biti izveden u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) 9. juna sa početkom u 19.30, a uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, a naslovne uloge igraju Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev.

Asistentice koreografkinje su Alenka Ribič i Mia Jahić, scenografija je rađena prema rješenjima Slobodana Perišića, kostimografkinja je Amna KunovacZekić.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 10. juna sa početkom u 19.30.

Nakon 10 godina "Giselle" ponovo na sceni NPS

"Baletna predstava "Giselle" imala je pet premijernih izvođena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo a glavnu ulogu igrale su prvakinje baleta NPS: Katarina Kocka, Emina Kamberović, Tatjana Kladničkina, Ljiljana Perić, a u ovoj ulozi gostovale su također svjetska imena - Elvira Tarasova, Irina Peren, Shoko Nakamura, Irina Osmolkina i mnogih drugih", saopšteno je iz NPS.

"Giselle" u koreografiji i režiji Edine Papo prema Petipa, Coralli i Perrot posljednji put je premijerno izveden na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 19. decembra 2014. godine. Predstava je izvedena uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije kojom je dirigovala Samra Gulamović.

U predstavi su učestvovali solisti i članovi ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije