Pozornica

Premijera predstave "Ivanov" u režiji Paola Mađelija na sceni NPS

Premijera predstave "Ivanov" u režiji Paola Mađelija na sceni NPS
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | Premijera predstave "Ivanov" u režiji Paola Mađelija na sceni NPS
Nezavisne novine

SARAJEVO - Predstava "Ivanov" rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Paola Mađelija na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPR) premijerno će biti izvedena sutra od u 19.30, dok je prvo reprizno izvođenje zakazano za subotu u istom terminu.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, kazao je da s ponosom može da kaže da je ovo, do decembra, četvrta dramska premijera u ovoj sezoni.

"Uvijek je, kad se igra klasika, izazov za jednu umjetničku kuću. To je izazov i za umjetničku sredinu, a posebno kad se radi o ovom tekstu i ovom komadu koji nije tako često na sarajevskim pozornicama", kazao je Mustafić.

Paolo Mađeli zahvalio se glumcima na čelu sa Aleksandrom Seksonom i Zijahom Sokolovićem.

"Vrlo sam sretan što sam sa cijelom ekipom radio. 'Ivanov' ima najkompleksniji posao. Ono što je interesantno, počeli smo brisati ruske umjetnike iz raznih repertoara. Recimo, u Zagrebu se dogodilo da su brisali koncert Čajkovskog koji je, inače, rođen u Kijevu i čiji konzervatorij nosi njegovo ime. Kakve veze imaju Čajkovski, Čehov, Dostojevski sa ovim užasom koji se događa. Mislim da umjetnici moraju biti kao i uvijek ispred politike i ispred ratova. Nikad prikolica tih činjenica koje su vrlo često užasni. Ratovi, sami po sebi, su užasni. Ja ne opravdavam ni u jednom vidu upotrebu sile. Umjetnici su jedan narod koji bi trebao biti poseban i autonoman", rekao je Mađeli

Zijah Soković, koji igra grofa Sabljeskog, kazao je da tumači lik koji nekada bio bogat i sretan.

"Sad u ovom vremenu, on je jednostavno jedna blijeda, sjena, figura mog imena, a da je grof i ništa više. Čehov je u odnosu na jedan svijet koji se reflektira na današnje vrijeme, ljudi koji su nešto bili, je vrlo lucidna, duhovita i tragična. Ta ideja koju nosi Čehov preko grofa Sabljeskog - ja ne razumijem da živ čovjek ovdje odjednom iz čista mira može da umre. I to je ono što proganja Čehova preko grofa. Mislim da smo uspjeli da dotaknemo tu temu koja se vuče kroz čitavu predstavu i čini ga takvim kakav jeste. Dvije kapitalne rečenice koje nose tu ulogu: 'I kad je sunce na groblju je veselo' i 'Ako čovjek ima nadu i u starosti mu je lijepo'. Mislim da smo uspjeli da se donekle uputimo u tom pravcu i da prenesemo tu nekakvu filozofiju Čehova kroz ovog interesantno lika grofa Sabeljskog", rekao je Sokolović.

Seksan koji glumi glavnog lika nije krio oduševljenje.

"Čuti nešto iz mojih usta bilo šta o Ivanovu je jako isprazno. Mogu govoriti samo na niovu utisaka. Mislim da smo na pragu jedne prelijepe, preemotivne i izvanredne predstave. A meni vjerovatno najteže do sada u mojoj nekoj skromnoj karijeri. Raditi sa genijalnim rediteljem kao što je Paolo je bogatstvo glumca. I ja bih to poželio svakom svom kolegi barem jednom u životu. Radit sa njim je u isto vrijeme i jako lako i jako teško. Mi smo svi osjetljiva i labilna bića. Međutim, kada se nekako pogleda rezultat, sve se poteškoće zaborave. Ja ne volim fudbal, ali ovdje što imamo, tim fudbalskim riječnikom rečeno, je Barcelona iz najboljih godina. Zahvalio bi se Paulu što nam je pomogao da čak i neke vlastite traume iznesemo vani", rekao je Seksan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije