Pozornica

Premijera predstave "Othello" 18. septembra u SARTR-u

Premijera predstave "Othello" 18. septembra u SARTR-u
Foto: Sarajevski ratni teatar | Premijera predstave "Othello" 18. septembra u SARTR-u

SARAJEVO - Premijera predstave "Othello" po tekstu Vilijama Šekspira, a u režiji ukrajinske rediteljke Oksane Dmitrijeve, na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) biće odigrana 18. septembra od 20 časova.

Predstava je premijerno izvedena 21. jula na Malom Brijunu u tvrđavi Minor, a nastala je u koprodukciji s Ulysses teatrom pod kreativnim vodstvom rediteljke Dmitrijeve i njenog autorskog tima koji su činili scenograf/kostimograf Mihail Nikolaev, koreografkinja Ina Falkova i kompozitorka Katerina Palačova i dramaturginja Nejra Babić.

"'Othello' je jedna od najokrutnijih, a istovremeno najnježnijih Šekspirovih tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i manipulacija, a prije svega ljubav. Predstava propituje temu povratka ratnog veterana u mirno doba, istražuje kako se bivši ratnici iznova prilagođavaju društvu i kakve tragične posljedice nose sa sobom", kazala je Dmitrijeva o predstavi i dodala da  oni koji su preživjeli rat možda neće preživjeti mir.

Dalje navodi da se u ovoj važnoj temi istražuje kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše.

"Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije - crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju", poručila Dmitrijeva.

Saradnici na projektu su bili Rade Šerbedžija i Lenka Udovički, a u predstavi igraju članovi SARTR-a: Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Maja Salkić, Davor Sabo, Adnan Kreso, tri gostujuća glumca Ermin Bravo, Mehmed Porča i Mak Čengić, kao i hrvatska glumica Ana Marija Brđanović.

Reprize predstave biće izvedene 19. i 20. septembra od 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije