Pozornica

Premijera predstave "Svijet mogućnosti" 11. maja na sceni NPS

Premijera predstave "Svijet mogućnosti" 11. maja na sceni NPS
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | Premijera predstave "Svijet mogućnosti" 11. maja na sceni NPS

SARAJEVO - Predstava "Svijet mogućnosti" autora i režisera Harisa Pašovića biće premijerno izvedena 11. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS).

Kako su saopštili iz NPS, predstava je rezultat rada na međunarodnom projektu čiji je cilj osvjetljavanje života osobe sa invaliditetom, a probe su već počele.

"Ovaj komad kao glavnu temu ima život djece i ljudi sa autizmom i cerebralnom paralizom, ali i živote članova njihovih porodica, institucija koje su dio njihovih života, njihove svakodnevice, izazova sa kojima se susreću", navode iz NPS.

Autor i režiser Haris Pašović ističe da nije bilo lako napraviti dramski tekst obzirom da okosnicu čini materijal čiju suštinu nije moguće izraziti riječima i da su glumačke kreacije presudne za sadržaj.

"Na predstavi radim sa jednom glumačkom ekipom koja je veoma duboko ušla u cijeli proces. Mi zapravo radimo godinu dana na ovom projektu. Imali smo radionice u Sarajevu, i u Novom Sadu, u Budvi", kaže Pašović.

Dodaje da su radili sa Larisom Lipovac Navojec iz Zagreba koja je koreograf i jedan od partnera u ovoj priči i da im je ključno partnerstvo sa institucijama koje rade sa osobama sa invaliditetom.

"U Sarajevu, Novom Sadu i Budvi mi smo posjetili centre i dnevne boravke koji se bave i gdje borave osobe sa invaliditetom, provodili sa njima vrijeme i stekli jedan određeni uvid u njihove živote, koji sad želimo da prenesemo publici", kaže Pašović.

U predstavi igraju Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović.

"Pred glumcima je veliki izazov, glumački i ljudski, ali ne sumnjam da će fantastično iznijeti svoje uloge. Probe su praktično početak posljednje faze ovog projekta, kada će svi učesnici pretočiti svoja iskustva i ono što su kroz radioničarski rad naučili u prethodnom periodu", kazao je Pašović.

Pored autora i režisera Harisa Pašovića, umetnički tim čine kostimograf Marina Sremac, kompozitor Dino Šukalo, scenograf Ivana Jančić i koreograf Larisa Lipovac Navojec. 

"Radeći na predstavi 'Za šta biste dali svoj život' počeli smo da razmišljamo šta je sa onim ljudima koji imaju tako otežan život, a ipak oni žive, njihovi roditelji se bore za njih, institucije se bore za njih i to je bio prvi kontakt. Dakle, naš prvi kontakt sa školom Milan Petrović je bio još 2016. godine. I onda je dugo trebalo dok smo razvili koncept, pronašli produkcione okolnosti i evo sada, poslije osam godina, sastajemo se ovdje u završenoj fazi ovog projekta", kaže Pašović.

Iz NPS navode da će se predstava izvoditi u gradovima partnerima Sarajevu, Novom Sadu, Zagrebu i Budvi.

"Projekat u okviru kojeg se priprema predstava 'Svijet mogućnosti' nosi naziv 'Enabled Theatre' i sprovodi se u saradnji između East West Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta, Grad Teatra Teatra Budva i Plesnog centra Tala, sufinansiran je sredstvima Evropske unije kroz program Kreativna Evropa", saopštili su iz NPS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije