Pozornica

Premijera prve neverbalne predstave mostarskog pozorišta u četvrtak

Premijera prve neverbalne predstave mostarskog pozorišta u četvrtak
Foto: Ilustracija | Premijera prve neverbalne predstave mostarskog pozorišta u četvrtak

MOSTAR - Prva neverbalna predstava Pozorišta lutaka Mostar, pod nazivom "O nježnosti", u režiji nagrađivane režiserke Ines Pašić, biće premijerno izvedena u četvrtak, s početkom u 19 časova, u toj pozorišnoj kući.

Mostarka s peruanskom adresom Ines Pašić napravila je, zajedno sa Igorom, Ninom i Alijem, glumcima ovog pozorišta, zanimljivu neverbalnu predstavu kakvu do sada mostarska publika nije vidjela. Ines je, kako kažu saglasno glumci ove predstave, u pozorište donijela nove poglede na umjetnost i zanimljive ideje koje su zajedno uspjeli postaviti na pozorišne daske.

Predstava je pogodna za sve uzraste i sažima apstraktne elemente fizičkog teatra, plesa, muzike i igre kroz koju svaki čovjek prolazi u svom razvoju.

"'O nježnosti' je splet scena iz života viđenih iz ugla koji nema ambiciju da donosi sudove ni o kome i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune 'malih i velikih' sukoba i protivrječnosti humoristične i poetske prirode. Svi ti momenti, iako različiti, imaju nešto zajedničko. To je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo", navela je autorska ekipa o ovom komadu.

Scenske tehnike kojima se glumci služe su tjelesne i ritmičke figure, pantomima i animacija predmeta. Muzička podloga je važan elemenat koji osnažuje scenski sadržaj.

U vrijeme velikih tehnoloških dostignuća mnogi umjetnici imaju potrebu vratiti se jednostavnosti. Ta potraga za suštinskim u zahtijevnoj lutkarskoj i glumačkoj igri je metafora potrage za onostranim u svima nama. Otkriti moć nježnosti i svu njenu duhovnu snagu posebno je iskustvo koje mijenja svijet mijenjajući shvatanje o njemu. Pretočiti tu ideju u scensku igru je izazov koji predstava "O nježnosti" želi istraživati i podijeliti sa publikom.

"Nježnost je svijest o onom čudesnom, skrivenom u svakodnevici. To je moć koja topi najhladnija srca, smiruje najžešće oluje i zacjeljuje najdublje rane. Nježnost prolazi kroz zidove koji nas dijele i osvjetljava put ka našem zajedničkom korijenu. Onome koji nije podložan hirovima vremena i prostora. Nježnost je duboka potreba davanja i primanja onog najljepšeg u nama. Nježnost je način komunikacije koji nam izoštrava sluh i oplemenjuje naše postupke i riječi", rekla je Ines Pašić povodom najavljene premijere.

Nakon što je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Odsjeku klavir i poslije kraće pedagoške aktivnosti, Ines se odlučila posvetiti pozorištu. U Italiji je osnovala, zajedno sa Hugom Suarezom, "Teatro Hugo & Ines". Svoje predstave igraju u Italiji, Španiji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Japanu, Kini, Singapuru, Hong Kongu, Rusiji, zemljama Afrike, Izraelu, Palestini, Kanadi, SAD, Argentini, Čileu, Brazilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije