Pozornica

Premijera u martu: U SARTR-u počeo rad na predstavi "Totovi"

Premijera u martu: U SARTR-u počeo rad na predstavi "Totovi"
Foto: Sarajevski ratni teatar | Premijera u martu: U SARTR-u počeo rad na predstavi "Totovi"

SARAJEVO - Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) održana je prva čitaća proba i zvanično započet rad na predstavi "Totovi", autora Ištvana Erkenja, u režiji Andraša Urbana, a čija je premijera zakazana za početak marta.

Komad je groteska sa elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka napisao na osnovu novele "Dobrodošlica za Majora" iz 1966. godine, a inspirisana je stravičnom, istovremeno uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943. godine.

"'Totovi' su jedna obična porodica: prosječni, mali, uplašeni ljudi, u svemu po propisu. I, u svemu spremni da ugode vlasti. A, kad prestravljeni podanici ugađaju prestravljenoj vlasti, kad je duh satrt i vlada strah, prirodan žanr postaje tragična groteska... ono kad se na sav glas od srca smijemo, a u isto vrijeme nas neumoljivo podilazi jeza", navodi se u saopštenju SARTR-a.

U predstavi igraju Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.

Autorski tim predstave čine i scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, dramaturginja Vedrana Božinović i Irena Popović Dragović koja je zadužena za muziku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije